top of page

Prvi muftija nezavisne Poljske, Jakub ef. Szynkiewicz (1884-1966)


Mufti Jakub Szynkiewicz

28. oktobra 1925. godine, Jakub ef. Szynkiewicz (1884–1966) izabran je za muftiju svih muslimana u nezavisnoj Poljskoj sa sjedištem u Vilniusu.


Jakub Szynkiewicz rođen je u tatarskoj porodici 16. aprila 1884. godine u Lyakhavichy (Lachowicze) u Minskoj oblasti Ruske imperije (od 1921. do 1939. dio Poljske, danas zapadne Bjelorusije). Bio je sin Sulejmana i Fatme. Imao je brata Mustafu Szynkiewicza, predsjednika Związek Tatarów Litewskich (udruženje Litvanskih Tatara), i sestru Aminu.


1904. godine završio je Minsku gimnaziju (Męska Szkoła Realna), nakon čega je prvo studirao inženjerske nauke, ali je 1907. godine odlučio studirati orijentalne studije u Sankt Peterburgu, da bi 1925. godine svoj studij krunisao doktoratom na Filozofskom fakultetu u Berlinu.


Mufti Jakub Szynkiewicz

1935. godine preveo je i štampao dio Kur’ana s arapskog na poljski jezik pod naslovom Wersety z Koranu. Za vrijeme svog mandata uspotavio je kontakte sa većinom vanjskog muslimanskog svijeta, muslimanima Indije, Palestine, Egipta. Učestvovao je na kairskom kongresu halifata 1926. godine. A tokom evropskog muslimanskog kongresa održanog 1935. godine, nazvan je "jednim od najarkuliranijih učesnika".


Muftija Szynkiewicz je nadgledao formalnu regulaciju nove nezavisne poljske države koja se bavila pravnim statusom poljskih muslimana 1936. godine. Bio je nadležan za planiranje i izgradnju džamije u Varšavi koja je prekinuta nacističkom invazijom na Poljsku 1939. godine.


Tokom Drugog svjetskog rata služio je kao muftija fuer die besetzten Ostgebiete. Nakon rata preselio se u Egipat, odbivši se vratiti u tada sovjetsko komunističku Poljsku. Nakon prosovjetsko-socijalističkog Naserovog puča u Egiptu, 1952. seli se Sjedinjene Američke Države gdje ostaje do kraja dunjalučkog života, 1. novembra 1966. godine.


Priredio: Ertan Č.

127 views

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page