14 Dec 2019

MEVLUDSKI MINBER U DŽAMIJI ALLAHOVOG POSLANIKA, ALEJHISSELAM

U džamiji Allahovog Poslanika, a.s., bio je postavljen minber za Poslanikovog, a.s., pjesnika Hassan b. Sabita sa kojeg je on recitovao stihove u kojima je hvalio i branio Poslanika, a.s.

Zašto, umjesto što se bunimo protiv onih koji recituju stihove mevluda, ne uzmemo Poslanika, a.s., za primjer?

Bilježi imam et-Tirmizi u djelu "Šemailu-l-muhammedijje": "Aiša, r.a., kazuje: "Allahov Poslan...

14 Dec 2019

1. „Nemojte me uzdizati!“


Neki su hadis: „Nemojte me uzdizati kao što su hrišćani uzdizali Isaa, sina Merjemina!“ razumjeli na taj način, da je zabranjeno hvaliti Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, te da je to pokuđeno pretjerivanje koje vodi u širk. Tvrde da svaki onaj koji bude hvalio Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, izdizao ga iznad ostalih stvorenja i opisivao ga nečim, čime ga izdiže i odliku od ostalih, taj je počinio novo...

12 Dec 2019

2.6. POGLAVLJE O NAMASKIM VADŽIBIMA

Namaz ima 18 vadžiba (obaveznih radnji) :

1. učenje Fatihe,

2. dodavanje jedne sure ili tri ajeta poslije Fatihe :

a) na dva neodređena rekata farz-namaza,
b) na svim rekatima vitr-namaza,
c) na svim rekatima nafile-namaza,

3. odrediti učenje (kiraet) za prva dva rekata,
4. proučiti Fatihu prije sure,

5. dodati nos čelu tokom činjenja sedžde,

6. činjenje druge sedžde na svakom rekatu prije prelaska na drugi rekat,

7...

11 Dec 2019

2.5. POGLAVLJE O SITUACIJAMA VEZANIM ZA NAMSKE UVJETE

Namaz je dozvoljen:

1. na postekiji (postećiji, sedžadi od uštavljene životinjske kože) čija je gornja strana čista, a donja prljava,

2. na čistoj odjeći čija je postava prljava, ako odjeća nije prošivena,

3. na čistoj strani, čak iako se prljava strana pokreće sa pokretima klanjača, prema ispravnom mišljenju.

4. Ako se uprlja jedan od dvije strane turbana (čalme, ahmedije) , pa klanjač skine...

11 Dec 2019

 
U Turskoj i na turskom dijelu Kipra tokom kemalističke vlade bilo je zabranjeno učenje ezana na arapskom jeziku! Po povratku sa studija u inostranstvu, prva stvar koju je Sejjid Šejh Nazim el Hakkani el Kibrisi uradio bila je da ode u džamiju na Kipru i prouči ezan na arapskom jeziku.

Odmah je priveden i osuđen na sedmicu zatvora! Čim je pušten, otišao je u veliku džamiju u Nikoziji i ponovo proučio ezan na arapskom sa minareta!

To je državne služb...

8 Dec 2019

Autor: Prof. dr. Almir Fatić


19. November 2019. godine


U povodu održavanja međunarodnog simpozija ''Naučna misao imama el-Maturdija'', koji će biti upriličen u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 20. i 21. novembra tekuće godine, želim podsjetiti na neke važnije biografske podatke o imamu el-Maturidiju, a posebno na njegov naučni doprinos.

Ko je imam el-Maturidi

Imam Ebu Mensur Muhammed el-Maturidi - čija godina rođenja nije poznata, a kao godin...

5 Dec 2019


Kaže Imam Sujuti, rahimehullah:


Bilježe Ibn Ebi Šejbe, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže, Ibn Merdevejh i Bejheki od Abdullaha ibn Mes'uda, radijallahu anhu, da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

- Neće ući u džennet onaj u čijem srcu bude trun oholosti, a neće ući u vatru onaj u čijem srcu bude trun imana (vjerovanja)!


- Allahov Poslaniče – rekao je jedan čovjek – a ako neko voli da mu odjeća i obuća budu lijepi?


- Allah je lijep...

5 Dec 2019

Petak je vrijeme za Mostarsku poruku

Djela se vrednuju prema namjerama

Mostarska poruka, petak, 09.rebiu-l-ahir, 1441.h.g./ 06.12.2019.g.

Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin! 

...

22 Nov 2019

Pitanje:


Esselamu alejkum! Zanima me šta šerijat kaže o situaciji kada bračni par ne može da ima dijete, a pod uslovom da muž može, a žena ne može da zatrudni i obratno žena može da zatrudni, a muž ne može? Šta u toj situaciji je dozvoljeno da musliman i muslimanka urade da bi sačuvali svoj brak jer se vole i poštuju?


Odgovor:


Djeca su jedna od blagodati bračnog života koja, kao i druge dunjalučke blagodati, mogu biti, privremeno ili trajno, nekome u...

22 Nov 2019


U Sarajevu je jučer, 21. novembra 2019. godine, završen dvodnevni Međunarodni simpozij “Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)”. Predsjednik Naučnog odbora Simpozija prof. dr. Džemal Latić pročitao je radnu verziju završne deklaracije Simpozija, u kojoj učesnici izražavaju važnost jačanja svijesti muslimana o opasnostima sekti i sektašenja.

„Učesnici Međunarodnog simpozija ‘Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)’, održanog u Sarajevu 20....

21 Nov 2019

ABU MANSUR AL-MATURIDI


RAZLOZI SPOZNAJE VJERE 

NUŽNOST SPOZNANJA VJERE TEMELJEM DOKAZA


Kazivao je veleučeni Abū Manṣūr, Bog mu se smilovao: “Dakle, mi smo, zbilja, susretali ljude u različitim ljudskim zajednicama koje su bile privržene različitim vjerskim učenjima o samoj vjeri, a koje su saglasne u pogledu svojih razilaženja o pitanju vjerovanja temeljenog na Jednoj Riječi. Samo vjera zasnovana na toj Riječi, čista je istina, dočim ona koja ne poči...

20 Nov 2019

20 Nov 2019 

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvoren je dvodnevni Međunarodni simpozij „Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)“.

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je u svom pozd...

18 Nov 2019

Primjeri nekih šeriatskih propisa koji su časni ashabi uveli bez odobrenja Poslanika, alejhiselam, a muslimani prihvatili:

1. Učenje Kur'ana na groblju, uveo je Abdullah Ibn Omer r.a.

2. Drugi ezan na džumi, kad je hatib na minberu, uveo je hazreto Osman bin Afan r.a.

3. Govor "Essalatu hajrun mine nevm", u sabahskom ezanu, uveo je hazreti Bilal r.a.

4. Zikr u halki, na danu Arafata, van Meke, uveo je Ibn Abbas r.a. u Kufi.

5. Klanjanje teravih namaz...

18 Nov 2019


Rahmetli Šućro ef. Hodžić potiče iz ulemanske porodice Salihović koja se na putu iz rodne Hercegovine za Istanbul zaustavila na području sjeničke kasabe Duge Poljane, negdje krajem 19. stoljeća. Domaće stanovništvo ih je prozvalo Hodžićima (zbog njihove učenosti i upućenosti u islamske nauke).


Šućro ef. Hodžić završio je visoku Šerijatsko - sudačku školu u Istanbulu i nakon studija se vraća u Sjenicu gdje preuzima dužnost glavnog imama Duge Poljane...

13 Nov 2019

Onaj ko posjeduje osnovno znanje o hadiskoj nauci poznato mu je da većina učenjaka hadisa ima pozitivan stav o obilježavanju mevluda, tj. da je to „lijepa novotarija“ ili „lijep običaj“, ukoliko se ispune potrebni uslovi.


Kaže Imam Sujuti, rahimehullah: „O obilježavanju mevluda upitan je šejhu-l-islam i hafiz hadisa u svom stoljeću, Ebu-l-Fadl Ibn Hadžer (rahimehullah), pa je rekao: 'Obilježavanje mevluda je novotarija, jer nije preneseno da su to...

Please reload