top of page

Hadži Hafiz Šejh Sabri ef. Koçi el-Hanefi et-Tidžani

Updated: Mar 31, 2023



Svjetlost Balkana, Hadži Hafiz Šejh Sabri ef. Koçi el-Hanefi et-Tidžani (14 maj 1921 – 18 juni 2004) bio je poznati albanski učenjak, šejh Tidžanijskog tarikata i veliki muftija Albanije nakon pada komunizma.


Sabri Koçi je rođen u mjestu Orenjë blizu Librazhda. Njegov otac Idriz je radio u Solunu. Preminuo je godinu dana nakon što mu se sin rodio. Uz pomoć gradonačelnika Adema Kastratija iz Shkodëra, upućen je i obrazovan u Shkodëru. Svoje obrazovanje je započeo 1932. godine, a poslije je radio i kao mujezin.


Koçi je bio imam u Drishtu od 1938. do 1939. godine, prije nego što je preuzeo istu ulogu u Shkodëru. Promoviran je za muftiju Kavajë 1955. godine. Iduće godine imenovan je muftijom Kavajë. Progonio ga je diktator Enver Hodža (Hoxha) zbog vjere, zbog čega je proveo 23 godine u zatvoru zbog odbijanja da podrži njegovu nasilnu ateističku politiku.


Nakon što je 1991. godine priznata Muslimanska zajednica Albanije, Koçi je bio imenovan njenim velikim muftijom. Na toj se dužnosti zadržao do 2003. godine.



Iako mu u komunističkom zatvoru nije bilo dopušteno da prakticira vjeru niti mu je bilo dopušteno da uči ili čita Kur’an, šejh Sabri je po izlasku i dalje znao cijeli Kur'an napamet . Kada su ga pitali kako je uspio da sačuva od zaborava hifz Kur’ana, rekao je:


„Kur’anski ajeti su možda napustili usta, ali nikada nisu napustili srce.”


Pričao je da je tokom robije često iftario jednim paradajzom ili jednim lukom, a na sehuru često nije imao šta jesti.


Umro je u Tirani, 18. juna 2004. godine.


Allah se smilovao plemenitoj duši šejha Sabri Kočija.


(Priredio: Ertan Č.)


231 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page