top of page

Feriduddin Attar: Ako tražiš selamet, možeš ga pronaći u četiri stvari...


Veliki učenjak i sufija iz 12. stoljeća, Feriduddin Attar, k.s., u svome djelu „Pendname“ savjetuje sljedeće:


O plemenita dušo! Ako tražiš selamet, možeš ga pronaći u četiri stvari: obilje blagodati, sigurnost, zdravlje i mir…


To su znakovi selameta u tvojoj kući. Uz to, ukoliko je tvoje srce smireno i zdravo, onda nemoj od dunjaluka tražiti ništa više!


Cijenjeni dostu! Koliko god si u stanju, ne povodi se za ispraznim željama svoga nefsa, ni slučajno ne dozvoli da zapadneš u njegove zamke. Stavi nefsanske želje pod noge, ukroti svoj nefs ružne naravi. Nefs i šejtan te odvode s Pravog puta kako bi te bacili u provalije tame. Zgazi glavu svoga nefsa i ponizi ga zauvijek, koliko god si u stanju, čuvaj ga od prljavštine.


Onaj ko hrani nefs, taj ga ustvari osnažuje za činjenje grijeha. Ti odgoji nefs sa malo sna i malo hrane, kako bi nestala perda sa očiju tvoga srca. Nemoj prekomjerno puniti želudac vodom i hranom, pa da poput životinje samo tražiš mjesto gdje ćeš leći. Ukoliko ne postiš, danju malo jedi, kloni se pretjerivanja u jelu. Jer, ti si časno stvorenje, a ne životinja koja hodi na četiri noge.


O ti koji spavaš i po danu i po noći! Upali svjetlo svoga mezara. Mnogo sna i mnogo hrane postupanje je koje priliči životinjama, a ne čovjeku.


Dijete moje! Ukoliko se u kaburu želiš odmarati, onda ustani! Ukoliko si razuman, onda se probudi! Pogrešno je vezati srce za ovaj niski svijet. Zbog čega vežeš srce za prolazni dunjaluk? Ti na ovom svijetu nisi vječan!

Dijete moje! Ukoliko paziš na Allahove, dž.š., naredbe i zabrane, onda ne trči više za nefsom koji teži lošim poslovima. Osoba koja ostavi svoje prohtjeve, time se suprotstavila nepravdi svoga nefsa.


Evladu moj! Ukoliko želiš da hodaš uspravno, zatvori sebi kapiju rahatluka. Ako to učiniš, otvorit ćeš kapije Dženneta. Ima li na ovom svijetu osobe koja je u većoj zabludi od onoga ko spominje drugoga sem Uzvišenog Hakka?


Brate moj! Odrekni se slave, pozicije i ugleda. Budi dostojan ove tekije, okreni se ovoj kapiji. Onaj ko teži poziciji i ugledu, biva ponižen.


Nefs-i emmara (duša sklona zlu) slabi ostavljanjem prohtijeva i niskih želja. Srce postiže smiraj spominjanjem Allaha, dž.š. Ko postigne to dvoje, poniženi nefs mu ne može nanijeti nikakvu štetu. Onaj ko vjeruje Allahu, dž.š., na dunjaluku je zadovoljan jednim zalogajem. Budi zadovoljan opskrbom koju svakog dana dobijaš. Ako nemaš opskrbe, onda podigni svoje ruke i zatraži od Allaha, dž.š. A On Uzvišeni je rekao: „Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! (…)“ (Mu’min, 60)

148 views

Recent Posts

See All
bottom of page