top of page

Porijeklo imama Zahida el Kevserija r.a.

Updated: Jun 19, 2021


Porijeklo Šejhul-ulema’i el islam, Vekila islamskog mešihata u Osmanlijskom hilafetu, Muhammeda Zahida el Kevserija r.a.

Hazreti Zahid el_Kevseri r.a.

Muhammed Zāhid el-Kevseri (1879-1952): Rođen je u malom mjestu Duzdže (Düzce) u u Turskoj, cijenjeni učenjak ehli sunneta vel dzemaata, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Napisao je preko pedeset knjiga na arapskom jeziku, od islamske pravne povijesti, islamske pravne teorije (usuli fikh), kur'anska egzegeze i hadisa. Pod pritiscima sekularne vlade u Republici Turskoj izbjegao je u Egipat 1922. godine gdje je ostao do kraja života.


Muhammed Zāhid el-Kevseri (al-Kawtharī) je bio sin el-Hasana el-Hilmija, koji je preminuo u malom gradu Duzdža 12. Rebi 'ul-ahira 1345. hidžretske godine (što odgovara 19. oktobru 1926. miladijske godine). El-Hasan el-Hilmi se skrasio u ovom malom gradu 1885. godine, kao sin Ali el-Ridaa (‘Ali al-Riḍā), koji je umro u selu el-Hadž Hasan (al-Haj Hasan), nakon što su tamo stigli sa Kavkaza kao muhadžiri 1280. godine (1863.). Djed Zahida el-Kevserija, 'Alī al-Rida je bio sin Nedžmuddina el-Huduja (Najm al-Din Khudu') koji je umro na Kavkazu krajem 1829. godine. A on je bio sin Bajja koji je mro na Kavkazu oko 1805. A on je sin Kanita (Qānita) koji je umro na Kavkazu u krajem 1766. godine. A on je sin Kanisa (Qānis) koji je također umro oko 1727. godine na Kavkazu.

Tako da je Šejh el Kevserijevo puno ime:

Muhammad Zāhid b. el-Hasan b. 'Alī b. Nedzmuddin Khudu 'b. Bajj b. Kānit b. Kānis el-Kevseri el-Džerkesi


(Muhammad Zāhid b. al-Hasan b. ‘Alī b. Najm al-Dīn Khudu’ b. Bayy b. Qānit b. Qānis al-Kawtharī al-Jarkasī).

Hasan Hilmi Efendi el Kevseri

El-Džerkesi (Al-Jarkasī) ili El-Šerkesi (al-Sharkasī) na arapskom je referenca za Cirkaziju, na Kavkazu. Sufiks Kevseri je ime jednog od njegovih predaka a takođe i ime čerkeskog plemena. Stoga, imam Zahidul Kevseri, r.a. je čerkeskog porijekla, Anadolac, Osmanlija i Turk po rođenju, Istanbulija po odrastanju, i migrant u Egiptu, gdje je i teslimio svoju plemenitu dušu. Allah ga Firdevsom obradovao, amin.

Više o šejhu Zahidu el Kevseriju možete pročitati na ovom linku.

216 views
bottom of page