top of page

O razilaženju i raspravi o vjerskim pitanjima



1. Onaj ko ne prihvata hilaf - razilaženje u mišljenju po pitanjima koja nisu jasno ili nikako tretirana u šerijatskim tekstovima, taj ne prihvata dijalog, dogovaranje - šuru i idžtihad - samostalni trud učenjaka u razumijevanju i izvlačenju pojedinačnib propisa iz tekstova Objave (To je put jednoumlja, konzerviranja živitnog stanja i totalitarizma, islam je dragovoljno prihvatanje propisa),


2. Argument, dokaz ili delil u vjeri nije izostanak poslaničke ili ashabske prakse, to može biti indikator da se pita zašto je nema ako je bilo povoda da bude ili se nešto drugo radilo.


3. Ljudska djela se dijele na vjeovanja, ibadete, ugovorne ili relacijske odnose i običaje.


4. Vjerovanje i ibadeti se utvrdjuju dokazom, a nagrada nijjetom,


5. Odnosi su regulisano ispravnim ugovorom ili relacijom koja definiše obaveze i prava krvna, bračna, komšijska itd)


6. Običaji su regulisani polaznim načelom dopustivosti dok vjera ne ustvrdi suprotno, a nagrada za običajnu radnju se temelji na ispravnosti nijjeta zašto/radi čega se to radi.


7. O vjeri mogu da pričaju stručne osobe, a nestručne su samo mukallidi - sljedbenici koji uzimaju mišljenje alima u koga su stekli povjerenje. Tako je rasprava neukih - nestručnih - mukallida besmislena s jedne strane, a s druge strogo pokudjena jer ne sluša učenog ili ga ne poštuje.


Treba imati na umu kada nestručan raspravlja sa alimom:


1. Koliko je godina alim proveo u učenju,


2. Alim je upućen u sva pitanja, dileme, dokaze i odgovore na dokaze svakog mišljenja,


3. Alim kad iznese stav, on kaže samo suštinu, a prešuti deset puta više znanja da ne opterećuje onog ko pita ili sluša,


4. Na svaki prigovor, alim ima odgovor,


5. Alim poznaje mesele - pitanja, dokaze, intencije šerijata, razilaženja, metodologiju usulu fikha, stavove prvih i potonjih mudžtehida, poziciju i važnost pitanja, ptaktične efekte i posljedice datog pitanja i puno drugih stvari. A često se desi da onaj ko raspravlja ne zna ni arapski, ni dolaze, ili još teže ne zna ni arapsko pismo i daje sebi za pravo da raspravlja sa najvećim alimima ummeta.


Uputi nas Milostivi i poduči nas i daj nam lijep ahlak i da volimo i poštujemo muslimane, amin.


Imam Ismet ef. Purdić

22 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page