top of page

Reforma vladara i učenjaka



Povezanost između pravednog vladara i pobožnog učenjaka je uvjet za postizanje svakog dobra.


Imam Gazali kaže: „Allah je stvorio ovaj svijet kao opskrbu za Ahiret, kako bi se iz njega uzimalo ono što je korisno za opskrbu. Da su ga uzimali s pravdom, svađa bi prestala, a pravnici bi bili nezaposleni. Ali oni su ga uzeli sa strašću, pa su iz toga proizašle svađe, što je dovelo do potrebe za vladarom koji će njima vladati, a vladaru je potreban zakon kojim će njima vladati.


Fakih (učenjak) je onaj koji poznaje zakon politike i način posredovanja među ljudima kad se sukobe zbog svojih strasti. On je učitelj vladaru i vodič kroz metode vladanja i kontroliranja ljudi, kako bi se njihovim ispravnim vođenjem uredili njihovi svjetovni poslovi."

Zatim je dodao: „Dunjaluk je njiva za Ahiret, i vjera se ne može ostvariti bez dunjaluka. Kraljevstvo i vjera su blizanci, vjera je temelj, a vladar je čuvar; ono što nema temelj, ruši se, a ono što nema čuvara, izgubi se. Vladarstvo i red se ne mogu uspostaviti osim s vladarom, a put uspostave reda u rješavanju sporova je fikh... Suština fikha je poznavanje metoda politike i čuvanja.”


Povijesna iskustva pokazuju da, kada se nacije uzdižu, trebaju reformirati tri sistema, i bez njihove reforme ne mogu postići željeni napredak i civilizaciju. Evropa je, na primjer, ostala u dubokom mraku, neznanju, paganizmu i praznovjerju stoljećima, sve dok nije sprovela sljedeće:


1 – Reformu političkog sistema.

2 – Reformu obrazovnog sistema.

3 - Reforma kršćanstva i crkve.


Što se tiče muslimana, naša vjera je vjera znanja, civilizacije i napretka, ali problem ostaje u idžtihadima, tumačenjima i interpretacijama koje su u posljednjim stoljećima zaklanjale njenu ljepotu, milost, civilizacijski napredak i prosperitet. Zbog toga nam je potreban preporod o kojem smo ranije govorili.


(Iz knjige: Mapa puta za pokretanje Ummeta ka oslobađanju časnog Kudsa)


Priredio: Bajazid ef. Nicević



41 views

Comments


bottom of page