top of page

Ko ustane prema bogatašu, tražeći ono što je u njegovoj ruci…




U jednom od svojih sohbeta, šejh Abdulkadir Gejlani, kaddesallahu sirreh, je rekao: Prenosi se od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: Ko ustane prema bogatašu, tražeći ono što je u njegovoj ruci, otišle su mu dvije trećine vjere.(Bejheki)


Poslušajte, licemjeri! Ovo je za onoga ko prema njima ustane, a šta je tek sa onim koji im se klanja, posti i hadž obavlja i pragove im ljubi. O vi, koji Uzvišenom Allahu pripisujete druge, zar nemate nikakve poruke od Njega i Njegovog Poslanika?! Pokorite se i pokajte! Budite iskreni u svome pokajanju da vam se očisti vjerovanje i podigne. I da vam se usavrši ubjeđenje i naraste vam tevhid tako da mu grane dosegnu do Arša.


Mladiću, kada uzgojiš svoje vjerovanje i podigneš njegovo stablo, Uzvišeni Hakk će te učiniti neovisnim o tebi i o svijetu, i učiniti te neovisnim o tvojoj zaradi sebi i svome privređivanju. Uzvišeni Hakk će zasititi tvoju dušu, srce i nutrinu, zaustaviti te na Svojim vratima, tvoje siromaštvo obogatiti spominjanjem Njega, blizinom Njemu i prisnosću s Njim. Nećeš se osvrtati na onoga ko (jede) uzima ovaj svijet i ko je njime obuzet. Neće te interesovati u čijoj je on ruci, pa će tvoje viđenje takvoga biti milost, bez tereta i muka.


O ti, što tvrdiš da si učen a tražiš ovaj svijet od njegovih poklonika i koji se ponižavaš pred njima, Uzvišeni Allah te je u zabludi ostavio, znajući te! Nestalo je blagoslova u tvome znanju, nestala je njegova jezgra a ostala ljuštura.

O ti, koji tvrdiš da si bogobojazan i pobožan, a čije srce obožava druge, boji ih se i u njih polaže svoje nade! Vanjština tvoga bogoslužja kao da je za Uzvišenog Allaha, a nutrina za svijet. Sve što tražiš i što te interesuje jeste ono što oni posjeduju od dirhema, dinara i zlata. Nadaš se njihovoj zahvali i blagoslovu a pribojavaš se njihovog prijekora i otpora. Bojiš se da te ne odbiju, a nadaš se da te daruju zbog tvoje gramzivosti, prevrtljiv si i slatkorječiv na njihovim vratima.


...Teško tebi, kada omalovažavaš Onoga koji: „Zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju.“ (Mu’min, 19).


Teško tebi! Stojiš u namazu i govoriš da je Allah najveći, a lažeš u svome govoru. Ljudi su u tvome srcu veći od Uzvišenog Allaha. Pokaj se Uzvišenom Allahu i ne čini nikakvo dobro radi nekoga drugoga, ni radi ovoga niti radi budućeg svijeta! Budi od onih koji žele Njegovo lice (zadovoljstvo).


Daj veličanstvu Uzvišenog pravo koje mu pripada i ne čini ništa radi zahvale ili nečijeg blagoslova, niti radi dobitka ili gubitka.


Teško tebi, tvoja se nafaka neće niti uvećati niti smanjiti. Ono što ti je (do)suđeno bilo od dobra ili zla sigurno će doći, pa nemoj da si zauzet nečim što je beskorisno, nego se pozabavi djelima pokornosti Njemu. Umanji svoju pohlepu i shvati svoju nadu. Učini da ti smrt bude pred očima i bit ćeš spašen.“ 

 

67 views

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page