top of page

Neosnovani tekfir muslimana - zlo haridžijsko vehabijske sekte!



Ovdje Muhammed ibn Abdulvehhab, poznati haridžija iz Nedžda, mjesta na kojeg nas je upozorio Allahov Poslanik, alejhisselam, tekfiri muslimane iz mjesta Kasim u Arabiji, samo zato jer ne mrze ljude iz Zulfija, susjednog sela, koje je on još ranije proglasio nevjernicima! . On kaže da su zavarani misleći da im izgovaranje : 'La ilahe illellah', koristi jer nemaju turbeta, ali im riječi tevhida nevaže jer nisu ispunili jedan od uslova: 'Da mrze ljude u širku', odnosno da mrze sve one koje mrzi i nepravedno tekfiri on! Drugim riječima, većina modernih kvazi-selefija (vehabija) koji ne mrze muslimane koji nisu u njihovoj sekti, po njemu bi bili kafiri.


Vremenom su sljedbenici haridžijskog učenja Muhammeda ibn Abdulvehhaba postali malo blaži u tekfiru. Na primjer:


  1. Muhammed ibn Abdulvehhab kaže da je je mušrik svaki musliman ko čini istigasu , a ko ga ne zove mušrikom je također kafir.

  2. Savremeni učenjak vehabijske sekte, ibn Baz kaže da je onaj ko čini istigasu mušrik, a onaj ko ne učini tekfir takvoga je opravdan.

  3. Još jedan savremni vehabijski učenjak, el- Usejmin kaže da onaj ko čini istigasu je još uvijek musliman ako je džahil (neznalica, neupućen).


Tako, shodno stavu Muhammed ibn Abdulvehhaba, ibn Usejmin je kafir! A jadni el-Usejmni ga je smatrao šejhul islamom dok Muhammed ibn Abdulvehhab njega smatra kafirom (nevjernikom)! Ovo je vehabizam ukratko. Skupina koja nema metodologiju izvodjenja šerijatsko-pravnih decizija i koja luta odbijajući učenje ehli sunneta vel džema'ta!


To nas ne čudi mnogo je je poznato je da je krvava sekta Muhammeda b. Abdulvehhaba, nastala u Nedždu, mjestu na koje nas je upozorio Allahov Poslanik, alejhisselam. Od Ibn Omera se prenosi da je Poslanik (a.s.) pokazao rukom ka istoku, ka Nedždu i rekao: „Tamo je fitna (smutnja) i otuda će se pojaviti šejtanski rog.“ (Buhari, str. 825. hadis br. 7093)


Riječ karn na arapskom označava "rog" ili stoljeće odnosno "generacije". Tamo u Nedždu će se pojaviti generacije koje će širiti zlo, koji će biti šejtanski sljedbenici, iz tog mjesta se pojavljuju iskušenja i fitne.


Historija nas uči mnogo čemu pa i tome da su sljedbenici vehabijskog pokreta kroz svoju povijest isključivo ratovali protiv muslimana i radili na štetu ehli sunnetskih zajednica. To nam kazuje i sadašnjost, dovoljno je pogledati djelovanje vehabijskih militantnih skupina poput ISIL-a, el-Kaide, Boko Harama, i drugih grupacija koje je izrodila haridžijsko-vehabijska ideologija.  U svakom slučaju trebamo biti jako oprezni kad god se nešto pokreće iz oblasti Nedžd u Saudijskoj Arabiji.


Allah nas sačuvao svakog belaja, posebno nedždanske fitne, zla neprijatelja, posebno zla haridžijsko-vehabijskih ruku i otklonio od ummeta Muhammedovog, alejhisselam, sve musibete i iskušenja. Amin.


Redakcija portala: Hanefijski mezheb

45 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page