top of page

Budite odgovorni prema hadisu i sunnetu!

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله والصلاة والسلام علي رسول الله، وبعد


Svim mentorima i sljedbenicima albanijevog mezheba. Svim mentorima i sljedbenicima SVOG mezheba.


Krajnje je vrijeme!


Učinite teobu-pokajanje zbog pometnje i smutnje koju ste unosili u proteklom periodu zbog neznanja, samodopadljivosti, licemjerstva ili zlobe i ljudima otvoreno kažite:


1. Hanefijski mezheb koji se na ovim prostorima baštini utemeljen je na Kur'anu i Sunnetu od samih početaka.


2. Kada govorite o propisima ljudima obrazlažite propise kroz hanefijski mezheb. Prestanite ih zbunjivati.


3. Smatram da neodgovorno govorite o propisima našim ljudima. Najmanje što možete jeste da jasno iznesete stav hanefijskog mezheba kao i stavove malikijskog, šafijskog i hanbelijskog mezheba te valjanu argumentaciju iz Kur'ana i Sunneta, kao i drugih izvora Šeri'ata svakog od ovih mezheba.


Navest ću tri primjera neodgovornog „obrazlaganja“ propisa:


Primjer prvi: Učenje DOVE, Fatihe, Jasina ili hatme pred dušu šehida. Ovi prozvani samo svrha jezika kažu da šehidima to ne treba jer su šehidima oprošteni svi grijesi i tvrdeći da „to nema nikakvog utemeljenja u Sunnetu“. Ali,

O tome sam pisao na ovom svom (fb) profilu 07. muharrema 1446.h.g./ 13. jula 2024., pod naslovom: Treba li šehidima učiti dovu, Fatihu i sl. Gdje sam jasno naveo hadis koji je zabilježio imam Ahmed u Musnedu, knjiga 16., str. 349., hadis broj: 22450.


Primjer drugi: Učenje Kur'ana za umrlog i poklanjanje sevapa njemu. O ovom sam pisao više puta, a svojim prvim pisanjem 23. septembra 2018. godine pozvao sam mr. Pezića i hafiza (danas doktora nauka) Gološa da budu odgovorni kada govore, pa i o ovom pitanju.


Dijelio sam video priloge i nekih alima, ali to kod ovih neodgovornih nije pilo vode – što bi naš narod rekao. Zadnje što sam objavio po ovom pitanju bilo je 24. muharrema 1446.h.g./ 30. jula 2024., godine pod naslovom: Učite Jasin za svoje umrle, a gdje sam naveo dva hadisa koje je zabilježio imam Ahmed ibn Muhammed ibn Hanbel, El-Musnedu, prvo izdanje, Daru-l-hadis, Kairo, Egipat, 1416.h.g.-1995.godine. petnaesti tom, str. 172., hadis broj 20178. i hadis broj 20179.


Primjer treći: Učenje Fatihe za imamom na namazu u džematu. Ovi neodgovorni SAMO NAVODE hadis u kojem je Muhammed, alejhisselam, kazao: „Ne radite to (tj. ne učite za imamom) osim (بأم الكتاب) Fatihu!“ – a koji su zabilježili imami Buharija, Ahmed, Ebu Davud, Tirmizijam Ibnu Džarud, El-Hakim, El-Bejheki i drugi. Ustvari, oni više spominju drugi hadis: „Nema namaza ako (namaz nije potpun onom ko) nije proučio Fatihu!“ – a koji su zabilježili imami Buharija, Muslim, Ahmed, Darimi Šafija, autori četiri sunena i drugi.


S druge strane NEĆE DA SPOMENU ili vrlo stidljivo ili bolje rečeno POVRŠNO samo spomenu i JOŠ ONI OPOVRGNU ILI ODBACUJU hadise koji su ARGUMENT hanefijskog mezheba po kojem MUKTEDIJA za imamom NIŠTA NE UČI osim Subhaneke, a o čemu je Muhammed, alejhisselam, kazao: „Kada imam uči vi šutite!“ – a zabilježili su ga imami Muslim, Ahmed, Ebu Davud, Nesa'i, Ibnu Madže, Tahavi, Darekutni i drugi. Takođe, Muhammed, alejhisselam je kazao: „Ko bude klanjao za imamom imamovo učenje je i njegovo učenje!(من كان له إمام فقراءته له قراءة)“ – a hadis su zabilježili imami Ahmed, Iabnu Madže, Tahavi, Darekutni, Bejheki, Malik u Muvettau u predaji od Muhammed ibnu-l-Hasana, Ibnu Ebi Šejbe i drugi.


I na kraju:


Prije nepunu godinu s ponosam se sjećao svoga profesora na Šeri'atsko-pravnom fakultetu Islamskog Univerziteta u Medini šejha dr. Muhammeda ibn Muhtar Šenkitija.


Njegova predavanja su bila PREPUNA ILUMA I POŠTOVANJA prema čestitim prethodnicima.

Njegova predavanja su se zasnivala na STAVOVIMA ČETIRI PRIZNATA MEZHEBA, a uz njih je nekada spominjao i pojedine alime, sljedbenike nekog od mezheba, a koji su po tom nekom pitanju odstupali od stava svog mezheba!


Na njegovim časovima, predavanjima fikha NIKADA NIKADA se nije desilo, kod svakog fikhskog pitanja, a da nije:


- spomenuo stavove sva četiri mezheba,


- spomenuo potpunu argumentaciju svakog stava ili mišljenja,


- a potom kod odabira stava ili mišljenja za koje je on smatrao ispravnijim kazao: والراجح في رأيي والله اعلم što znači: a ono što preteže ka ispravnijem, po mom sudu ili mišljenju, a Allah najbolje zna, jeste... pa bi spomenuo stav za koji je smatrao da je bliži ispravnom, a potom bi argumentovano obrazložio svoj stav.


Imami i „da'ije“, diplomanti svih nivoa budite odgovorni prema hadisu i sunnetu!


S poštovanjem,


Nazif ef. Garib

56 views

Comments


bottom of page