top of page

Kako povećati blagoslov (bereket, berićet) u kući?!


1. ŠIRITE SELAM


Poslanik, a.s., kaže: „Nazivajte selam vašim ukućanima (kad dolazite i odlazite), to će vam donijeti blagoslov.“


2. UČITE KUR'AN


„A ova Knjiga koju smo objavili je blagolovljena (donosi blagoslov) pa je slijedite i Boga se bojte da bi milost postigli.“ (El-En'am, 155) A u predanju stoji: „Kuća u kojoj se uči Kur'an je blagoslovljena, a njenim ukućanima se dobro povećaje, u nju dolaze meleki, a bježe šejtani...“

Slušajte Kur'an i učite ga, makar ono što znate napamet učite poluglasno čak i dok radite po kući, da budete upisani kod Allaha da ste zauzeti Kur'anom.


3. ZAHVALJUJTE ALLAHU


Obaveza je zahvaljivati na svim Allahovim nimetima, od života, zdravlja, imetka, hrane, pića, upute, znanja, rahatluka... „A ako budete zahvalni, Mi ćemo vam još više dati.“ – i blagodati i berićeta, i zadovoljstva i dobročinstva sa onim što imate.


4. ČINITE ZIKR


Nema boljeg, a lakšeg, vrijednijeg i korisnijeg govora od zikra. On briše grijehe, podiže deredže, uslov je za uslišanje dove, otvara teško i donosi svako dobro, traženo i nenadano, skriveno.

Po onome što najviše iz usta izlazi, po tome će rob biti upisan i opisan kod Allaha. Ko se hvali, upropastio se. Ko druge ogovara i osuđuje, djela im svoja poklanja ili tuđe grijehe sebi tovari. Samo onaj ko o dobru priča, u dobro poziva, Kur'an uči ili zikir izgovara, - uspjet će.


5. IZGOVARAJTE SALAVATE


Poseban zikr je izgovaranje salavata na Poslanika, govoreći makar najkraće: Allahumme salli ve sellim 'ala Muhammed ve 'ala Aali Muhammed.

Salavat briše grijeh, podiže deredžu, donosi deset salavata od Allaha – tj. Allah vas spomene deset puta u Najuzvišenijem društvu i vaš salavat bude prenešen Poslaniku, a.s.


6. ČINITE ISTIGFAR I TEVBU


Grijeh je teret sve dok se za njega ne pokajemo, a on odnosi berićet, uskraćuje uslišavanje dove, odgoni meleke, usporava u ibadetima i dobru, čini život dosadnim, mrzovoljnim, nesretnim, besmislenim, kvari komunikaciju s ljudima, otežava jednostavne poslove, uskraćuje uspjeh, anulira rezultate itd. Zato što više iskrene tevbe.

Istigfar je posebna dova kojom od Allaha traži oprost za sve grijehe: Rabbigfir lii – Bože, oproti mi. – pa što više istigfara.


7. KLANJAJTE DOBROVOLJNE NAMAZE – NAFILE


Namaz je nur i Allahu najdraže djelo poslije imana, jer u namazu su sabrana najbolja djela: Kijam, ruku, sedžda radi Allaha, učenje Kur'ana, dova i zikrova.

Ko klanja 12 rekata nafile u jednom danu bude mu podignuta kuća u džennetu, pa od te kuće dobija nur, miris, svjetlo, berićet, radost... – baš kako se insan obraduje dunjalučkom daru i ponese ga lijep osjećaj tako je sa vjernikom koji klanja nafile.

Najveći berićet donosi noćni namaz – kijamu lejl.


8. JEDITE ZAJEDNO


Berićet se spušta na sredinu hrane ili sofre, pa je sunnet da se jede zajedno, time berićet hrane koja se jede raste, kao i berićet opskrbe, a dova iza te hrane i zahvala osigurava trajanje berićeta i imetka i čini ih blagoslovljenim – lijepim i prijatnim.


9. OTVORITE KUĆU ZA GOSTE, RODBINU I KOMŠIJE


Gosti donose berićet, a odnose teret i grijehe, pa se radujte gostima i njihovm dolasku. Treba izbjegavati opterećavanje kad gosti dolaze, već to treba da bude zijaret vjere, imana, zikra, lijepe riječi i dobročinstva.


10. POZOVITE SIROMAHA ZA SVOU SOFRU


Ko nema srce za siromaha, njegovo srce je mrtvo muminski, jer Allah kaže: „A siromaha – prosjaka ne odbij!“ – daj mu od onoga što imaš, pa makar lijepu riječ i dovu.


11. UDIJELITE OD ONOGA ŠTO JEDETE, PIJETE I POSJEDUJETE


Ko uskraćuje, biće mu uskraćeno, a ko daje i dijeli, biće mu povećano, blagoslovljeno i uzrokom hajrata za ahiret.


12. SKRBITE JETIMA I DOVEDITE GA U SVOJU KUĆU

Jetim je ključ džennetski, pa ko ga skrbi biće odmah do Poslanika u džennetu. Neka vašu posteljinu dotakne nevina glava i koža jetima.


13. POZOVITE ALIMA DA GOVORI O ALLAHU, POSLANIKU I DA UPUTI DOVU

Poslanik, a.s.., je išao na poziv u kuće ashaba da im uputi dovu i da s njima klanja. Poznato je da je često išao kod majke Enes ibn Malika, r.a., koja je dala Enesa, r.a., da služi Polanika, a.s. Neka se u vašoj kući priča o Allahu, Poslaniku i islamu, neka se iz vaših odaja širi hajr i neka se uče kur'anske i hadiske dove.


14. UČINITE PETAK POSEBNIM U VAŠOJ KUĆI

Petak je blagdan na nebu i Zemlji, meleka je najviše petkom na Zemlji i oni obilaze kuće u kojima se uči Kur'an, zikri, dovi i čine hajrati. Neka vaši ukućani znaju da je petak, tada najbolje kuhajte, najbolje oblačite, mirišite se, kupajte, dijelite sadaku i makar jednom mjesečno neka u vašoj kući petkom bude neki gost koji će jesti vašu hranu.


15. IZBACITE HARAM IZ KUĆE

Ne držite u svojoj kući ono što je haram, bio to alkohol ili nešto drugo. Sve što je zabranjeno, ili što ne bi voljeli da neko zna da vi to imate, čega bi se stidili, izbacite to iz kuće. Gdje ima harama nema meleka, a tako ni berićeta.


16. IZBJEGAVAJTE PRAZAN GOVOR I NEKORISNE STVARI I GRIJEHE

Grijesi odnose berićet, a dobročintvo i ibadeti ga privlače, a tako isto prazan govor, zabave koje nam samo troše vrijeme i ono od čega nemamo nikakve koriti, bolje je da to ne bude u kući i u našim aktivnostima.


17. PAZITE DA VAŠA HRANA I ZARADA BUDE HALAL

Haram hrana i haram zarada je zapreka za hajr, za primanje dove i to izravno uništava berićet, a donosi tugu, nesreću, nezadovoljstvo i nazadak.


18. IZBJEGAJITE SVAĐU, RASPRAVU, VRIJEĐANJE I OGOVARANJE

Meleki ne slušaju rasprave, svađe, ružne riječi, a pogotovo ogovaranje, pa se klonite toga, ako želite da zadržite berićet i povećate ga u svojoj kući.


19. NE UZNEMIRAVAJTE KOMŠIJE


Uznemiravanje komšija je grijeh, bilo galamom, nepravdom, vrijeđanjem, neugodnim mirisima, ili hranom i blagodatima koje oni nemaju. Lijepo odnos prema komšiji donosi berićet.


20. NE KUKAJTE, VEĆ SE ŽALITE ALLAHU I OD NJEGA OLAKŠANJE MOLITE


Ako vam je teško u životu, prolazite koroz neko iskušenje, imate trajni problem, ne žalite se ljudima, ne kukajte, ne proklinjite ni sebe, imetak, niti druge, već molite od Allaha da vam olakša i pomogne, da vam riješi problem i rastereti vas bremena, a On sve može. I pored iskušenja ima puno puno blagodati na koje trebamo zahvaljivati. Zahvala povećaje berićet, a kukanje ga uništava.


Imam Ismet ef. Purdić

26 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page