top of page

Lijek za svaku brigu, i za sve što čovjeka muči i tišti u životu


Šejh Salih el-Džaferi, r.a. neka je Svemogući Bog zadovoljan s njim, kaže:


„Dokazana korist u slučaju ako je tvoja duša potamnila ili tvoje srce otvrdnulo, tvoja prsa se stjesnila i tvoja osjetila postala odsutna, tvoja svjetla su zamračena i tvoji tereti sve veći, ti tada usmjeri svoje srce milosniku Allahovom za sve svjetove, sallallahu alejhi ve sellem, s ljubavlju i čežnjom, ponizno, donosi salavate i selame na njega i plačući, tada će, ako Bog da, Svemogući Allah dati, da će tama tvoje duše biti promijenjena u svjetlost, tvrdoća tvoga srca u mehkoću, stegnutost tvojih prsa u širinu i otvorenost, a tvoje teškoće i nevolje će biti olakšane, tvoje pokajanje će biti praćeno oprostom, - a zatim: tvoj razum će se smiriti i tvoje stanje će se popraviti, i tvoja sreća i veselje će porasti, i tvoje će brige nestati, a tvoje znanje će se povećati, i vaša aktivnost u pokornosti će se povećati, i vaše kršenje zabrana će biti izbrisani, vaš islam će biti ojačan, vaša vjera će se povećati, potrebe će biti zadovoljene, namjere će biti očišćene i poboljšane, vrata vaše sreće će biti otvorena , i vrata bijede bit će zatvorena.


- Dakle, pokušajte s ovim i naći ćete uspjeh pred sobom, i ako pobijedite, približit ćete se sazviježđima na nebu, a On Uzvišeni je učinio sva nebesa i sazviježđa za njega, sallallahu alejhi ve sellem. Svako je nebo ukrašeno njegovim sjajnim suncem, sve do onoga što je iznad sedmog neba.


- I znaj, o brate naš u ime Boga Svemogućeg: ono što ti ja preporučujem počuj to od mene upućenog uha, da budeš upućen i upravljen na Pravi put.


- I znaj da je on, sallallahu alejhi ve sellem svjetlo koje nije poput drugih svjetala, nego nadilazi sva svjetla koja je Bog Svemogući stvorio, bilo kojeg poslanika, bilo kojeg meleka, sunca ili mjeseca. Kada bi bilo ko boravio na mjestu gdje je Voljeni bio u noći Mi'radža, bio bi spaljen.


Naš dokaz ovome je izreka Hz. Džibrila, alejhi selam: "Kad bih napravio korak naprijed, bio bih spaljen svjetlima."


On je sunce od kojeg sijaju sva sunca, i svi mjeseci.


Iz knjige: El-Muntaqa el-Nefis, hazreti Sejjida Ahmed bin Idrisa, r.a.

21 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page