top of page

Važno upozorenje na izreku: Albani ga smatra vjerodostojnim ili slabim!



Piše: Hassan Ived, dekan Šeri'atsko-pravnog fakulteta u Damasku, Sirija.


بسم الله الرحمن الرحيم

Dragi moji, u ime Allaha,


Nemam običaj da napadam bilo koga, nego uvijek nastojim daa pokažem poštovanje prema svakom mišljenju, pa čak kada se i ne slažem. Ali, mnogo sam prelazio preko ovog pitanja koje postaje sve raširenije. Stoga sam smatrao da trebam progovoriti o ovoj temi, jer je došla do kritične tačke.


Radi se o izreci, tvrdnji ili izrazu koji se uobičajio: „Albani ga smatra vjerodostojnim ili slabim!?“


Stvar je došla do tog nivoa da neki vjeruju kako je Albani ovladao znanjem koje su posjedovali devetorica imama, iako je on umro 1999.godine.


Vratimo se osnovnoj ideji koja se sve više širi!

Često na internetu možemo pročitati izraz ili tvrdnju (Albani ga smatra vjerodostojnim), iako je znano da Albani nije bio muhaddis (neko ko je dobro upućen u hadisku nauku), pa čak nije mogao citirati niti jedan hadis sa senedom do Poslanika, alejhisselam.


Čak i da jeste muhaddis nije njegovo da ocjenjuje hadise jer je to domen hafiza u hadiskoj nauci ili velikog stručnjaka u hadiskoj nauci, jer hafiz je iznad muhaddisa u terminologiji hadiske nauke.


Muhaddis poznaje ili napamet zna senede hadisa, dok je hafiz iznad njega jer poznaje prenosioce hadisa ili ravije u svim generacijama.


Dakle, Albani je pristupio ocjenjivanju hadisa, iako nije bio stručan za takvo što, pa je često znao vjerodostojnim ocijeniti slabi hadis ili još češće je znao slabim ocijeniti vjerodostojan hadis, po mom mišljenju.


Kada god sam pročitao: „Albani ga smatra vjerodostojnim“ zastajao bih i govorio kako može ocjenjivati hadise pored velikih hafiza u hadisu, poput imama Tirmizije i drugih.


Navest ću primjer kako bih približio naše stvarno stanje!


Kada bi neki profesor u medicinskim naukama pregledao bolesnika pri čemu uvidi da je neophodno hitno izvršiti operativni zahvat zbog opake bolesti ... a da onda njegov student opovrgne i kaže da „on smatra“ da ne treba operativni zahvat te da profesor nije u pravu hoćemo li tada više vjerovati riječima profesora ili riječima njegovog studenta?!


Naravno da ćemo vjerovati riječima profesora!


Ovakvo što se danas dešava sa hadiskom naukom tj. odnosom prema hadisu, pa čak i više i teže. Taj negativan odnos prema hadisu i hadiskoj nauci je dostigao kritičnu tačku. Dotle je taj loš odnos prema hadisu i hadiskoj nauci dosegao da mnogi, portali i alimi, danas NE SPOMINJU djelo ili djela u kojem je sve hadis zabilježen i samo stave ili samo navedu ime Albanija UMJESTO SVIH NJIH!?


A kada bi me neko od njih upitao: Šta ti misliš o uzrečici 'Albani smatra da je hadis vjerodostojan' odgovor bi bio sljedeći: „NIJE DOZVOLJENO koristiti ovu uzrečicu osim u jednom slučaju, a to je DA Albani NAPIŠE sveobuhvatnu knjigu u kojoj će navesti hadise sa spojenim senedima sve do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, ALI NE SA SENEDIMA koje je prethodna ulema navela, autori poznatih zbirki nazvanih kao Sahih ili Sunen, pa onda neka ih ocjenjuje kako hoće, vjerodostojnim ili slabim.


To što je radio šejh Albani sa hadiskim zbirkama velikih imama gdje je neke hadise ocjenjivao „vjerodostojnim ili slabim“ jeste SIJANJE RAZDORA i nepovjerenje prema njihovim autorima što je podcjenjivanje i omalovažavanje nauke o hadisu.


Cilj ovog teksta nije kritika niti vrijeđanje Albanija nego iznošenje stvarnog stanja i upozoravanje na stanje kojem takav pristup hadi i hadiskoj nauci vodi.


Ovo je VJERA, pa dobro gledajte od koga ćete učiti vjeru, a posebno kada se vidi da se na društvenim mrežama (pa i mnogi učeni ljudi) gotovo da ne spominju ništa drugo nego SAMO: „Albani ga smatra vjerodostojnim ili slabim hadisom“!


Ono što me nagnalo da ovo napišem jeste to da sam vidio status na profilu mog jednog brata (prijatelja) gdje je u formi slike naveo hadis i SAMO SE KAŽE: „Albani ga smatra vjerodostojnim“! – a pri tom se traži od ljudi postupanje po toj formi sunneta. Tu se radi o hadisu koji govori o načinu ustajanja na kijam sa sedžde prvog rekjata gdje se rukama oslanja na tle kao slaba i iznemogla osoba, a u ISTO VRIJEME ne spominje mišljenja velike uleme o ovom hadisu. Posebno što se time klanjanje svih drugih predstavlja kao „ODSTUPANJE OD SUNNETA“! حسبنا الله ونعم الوكيل


Šejh Albani je u svom radu imao nebrojenih previda! Svojim postupkom i načinom ocjenjivanja hadisa „vjerodostojnim il' slabim“ pokrenuo je strašnu novotariju (بدعة شنيعة), a povrh toga pokazao je veliko neznanje o onom što su naši pretci govorili i radili, posebno velikani hadiske nauke, kao što je davno rečeno:

Ko govori o onom u šta nije ušpućen svašta se od njega može očekivati! (من تكلم في غير فنه أتى بالعجائب)


Draga braćo, u ime Allaha vas pozivam da budete oprezni i obazrivi. Kada naiđete na bilo kakvu objavu uz koju se spominje samo ime Albanija POPRAVITE TO tako što ćete spomenuti zbirku u kojoj se nalazi taj hadis, jer ako ovako nastavimo izgubit će se i obezvrijediti imena velikih imama poput imama Buharije, imama Muslima, imama Ebu Davuda, imama Tirmizije, imama Nesa'ije i drugih ... svih onih koji su u proteklim stoljećima neizostavno spominjani kroz hadisku nauku (kao autoriteti).


Također želim upozoriti na brojne slike koje se dijele sa tekstom hadisa Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve selleme, na kojima SAMO STOJI „Albani ga smatra vjerodostojnim ili slabim hadisom“!


اللهم علّمنا ما ينفعنا وانفعنا بما علّمتنا وزدنا علما وعملا" وفقها في الدين

Preveo i obradio: Nazif ef. Garib

111 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page