top of page

Islam je red i disciplina


U zadnje vrijeme imamo pojavu da određeni misionari na platnim spiskovima stranih centara moći šire ideju da je svaki musliman dužan da tumači islam i postupa po nekom “hadisu” na osnovu svog znanja i razumijevanja. To je pogrešno i vodi pravnoj anarhiji. Islam je red i disciplina, nikako nered i anarhija!


Nakon preseljenja, Muhammeda, alejhisselam, samo određeni broj ashaba je imao dozvolu od ulul emra, halife da tumači islamske propise a drugi su bili dužni da se pridržavaju toga. Halifa bi javno objavljivao imena imama, kojima je dodijelio dozvolu za izdavanja fetvi, ukazujući svim ljudima od koga tražili odgovore i slijedili ga, po pitanju vjere.


Na primjer, Ata' ibn Ebi Rebbah i Mudžahid, radijallahu anhum, su bili jedini, koji su izdavali fetve u Mekki. Halifin telal bi javno uzvikivao naredbu Halife da niko ne smije izdavati fetve osim ova dva imama. U nekim slučajevima, halifa bi zabranjivao drugima da izdaju fetve, da se nebi narod našao zbunjen usljed postojanja različitih pravnih decizija.


Mi kao mali muslimanski narod nemamo luksuz da se dijelimo oko pitanja za koja mnogi sunijski mezhebi imaju svoje dokaze. Obaveza je držati se svog džema’ata, slijediti ehlul-zikr (učene) i raditi na jačanju svojih zajednica!


(Ertan Č., dip. isl. nauka)


Shodno: Šuzurat ez-Zeheb, Ibn el -'Imad

20 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page