top of page

Ko traga za Bogom neka pronađe "čovjeka" od Božijih robova!


Rekao je Šejh hadži Zakir ef. Bektić, kadesallahu sirrihu:


"Ko traga za Bogom neka pronađe "čovjeka" od Božijih robova!"


U Kur'anskoj suri El Kehf, nam je prenesena priča o ljudima iz pećine, a tamo smo pronašli ajete:


„A pas njihov, opruženih prednjih šapa, na ulazu je ležao (El-Kehf, 18) i ajet: „Bila su sedmerica, a pas njihov bio je osmi.” (El-Kehf, 22)


Iako nam je naš Voljeni Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naložio da: 


„Ako se pas napije iz posude nekoga od vas, neka je prospe i potom opere sedam puta!“ (Imam Buhari, 172), a u verziji kod imama Muslima se navodi:  „…prvo pranje neka bude zemljom.” (Muslim, 279) ipak ovaj pas, što je pratio bogobojazne, i bio u njihovoj blizini, ovjekovječen je u ajetu i spominje se u Kur'anu do Kijametskog dana. Iako je tek pas, njegova izvrsnost ili posebnost je zadobijena od drugovanja sa Allahu bliskim i dragim robovima!


Imam Šafi’i r.a., rekao je: „Volim Allahove evlije, iako nisam od njih. Moguće je da će mi zbog ljubavi prema njima biti darovan šefaat!”


Jedan od učenika hazreti šejha AbdulKadira Gejlanije k.s., je rekao: „Bože moj, Ti znaš da su mi, i kad sam griješio, bili dragi i mili, oni koji su tebi pokorni, pa učini tu ljubav prema njima mojim otkupom.”


Prenosi se da je derviš velikog Bajazid Bistamija, k.s., zamolio šejha: „Preporuči mi poštovani šejhu neki posao koji će me lahko približiti Allahu, dž.š." Šejh Bajazid Bistami, k.s., mu je rekao: „Voli Allahove evlije (velike, odabrane Allahove robove) i nastoj da uđeš u njihovo srce, jer Allah, dž.š., svaki dan 360 puta pogleda u srca tih arifa, pa će te u tim trenucima tamo naći.”


Ako pronađete želju u svom srcu da posjetite jednog od njegovih evlija, ili poželite biti u društvu kakvog učenog bogougodnika, znaj da je taj hal (osjećaj), išaret (znak) da ga trebaš posjetiti, pa pohitaj k njemu odmah i čestitam ti na tome. A kada dođeš u njegovo mjesto, prouči suru El-Ihlas jedanaest puta i El-Fatihu, a potom daruj tom bogougodniku nagradu sevapa od tog učenja, jer to je tvoj dar njemu! Ko posjeti evliju, živog ili umrlog zadobije veliku nagradu od te posjete.


Rekao je Voljeni Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:


„Kada Džennetlije uđu u Džennet, a tamo ne nađu svoje drugove koji su im bili bliski na ovom svijetu, onda će pitati Gospodara Slavljen i Uzvišen je On: "O Gospodaru naš!  Imali smo braću koja su s nama klanjala i postila, drugovala i spominjala Tvoje ime, ali ih ne vidimo u džennetu!  Tada će Svemogući Allah reči: Idite u pakao i uzmite svoju braću za ruke, i ko je god imao trun imana (vjere) u svom srcu, povedite ga u džennet!" 


Imam Hasan El-Basri, Allah mu se smilovao, je rekao: „Stekni što više prijatelja vjernika, jer će oni imati dozvolu za šefat (zagovor) na Kijametskom danu.”


Kako su divno spomenuti Allahovi robovi u suri El Fatiha, „…Uputi nas na put ONIH (robova) kojima si milost Svoju i blagoslov darovao.”


Uzvišeni Allah je učinio molitvu Njemu Uzvišenom, mjestom gdje se spominju i Njegovi odabrani robovi. Put ka njemu opisao je ispravnim MUSTEKIM "putem onih robova kojima je dat Njegov blagoslov i Njegovo zadovoljstvo". Svaki put kada učimo Fatihu, napomenuti smo na njih. Molimo Uzvišenog Allaha da nam ukaže na put kojim ćemo sresti Njegove odabrane robove, i sa njima doći do Allahova zadovoljstva i Njegove blizine, Amin!


Udovoljavati Božijim naredbama i tragati za Njegovim zadovoljstvom je pravi smisao života, a biti u društvu ljudi Ehli Zikra je prava slast života!


Priredio: Šejh Muamer Šehić Durmišević

147 views

Comments


bottom of page