top of page

Šejh-u-l meša‘ih Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić



Šejh-u-l meša‘ih Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić rođen je u Vukeljićima – općina Fojnica, 1920. godine, kao najstariji sin šejh Abdullatifa. Na Ahiret je preselio 18. 12. 1996. godine. Ukopan je u turbetu svoga djeda šejh Hasan Babe.


Hadži šejh Behauddin ef. je prve naobrazbe završio pred svojim ocem, a nakon toga školovanje nastavlja u Travniku, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi.


Po završetku medrese, 1938. godine, službovao je kao imam do odlaska u penziju.


Dužnost presjednik Tarikatskog centra BiH je obavljao u periodu od 1990. do 1996. godine.


Neumorno je radio na izgradnji i obnovi raznih vjerskih objekata, kao i lokalne infrastrukture. Šejh Behauddin obnavlja i proširuje tekiju u Vukeljićima 1957. godine te obnavlja mnoge ranije zatvorene tekije i učestvuje u otvaranju novih u Sarajevu, Jajcu, Foči, Malom Zvorniku i Tuzli.


Šejh Behauddin postavljen je za postnišina u tekiji u Vukeljićima, 1961 godine. Hilafetnamu za šejha nakšibendijskog tarikata je dobio od svog oca i amidže šejh hafiz Musa Kjazima. U Mesdžidu-l-Kudusu se 1964. upoznao sa šejhom Jusufom Buharijom. U Istanbulu 1969. u Ajni Ali Baba tekiji, dobija hilafet od šejh Muhidin Ensarije za rufaiski i kaderijski tarikat.


Učestvuje u formiranju Saveza islamskih derviških redova, kao i u formiranju Tarikatskog centra 1977. godine. Učestvuje u radu komisija za obavljanje zikrova te u savjetima za formiranje i rad tekija i derviša.


139 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page