top of page

Ljubav Gazi Husrev-bega i njegove Šahdidar-kadune




Lijepa robinja po imenu Šahdidar rođena je u Sarajevu i bila je robinja kod Gazi Husrev-begove sestre Neslišah. Beg se toliko zaljubio da je odmah oslobodio Šahdidar i oženio se njome. Šahdidar postaje voljena hatun (kaduna) i ubrzo počinje da ostavlja svoje vakufe (zadužbine) po gradu Sarajevu. Obnovila je jednu od tri najstarije džamije u Sarajevu "Haseći Hatun" ili "Džamiju za Banjom". Nije joj promijenila naziv prve dobrotvorke Haseći Have.


Uz džamiju je podigla mekteb i zavještala kuće za učitelja i imama. Šahdidar je uvakufila puno gotovog novca, kao i jednu kuću u Jahja-pašinoj mahali, poznatijoj kao Ćurčića mahala. Uz džamiju je bilo i mezarje u kojem je bila ukopana i Šahdidar, ali je ekshumirano 1950. godine, a nišani s njenog mezara uklonjeni.


Gazi Husrev-beg i njegova Šahdidar nisu imali djece i ona mu je bila jedina žena. Jednom prilikom se obratila begu rekavši mu da bi trebao oženiti još jednu ženu ne bi li imao poroda. Gazija joj je odgovorio da su svi stanovnici ejaleta Bosna njegova djeca!


Foto: Desno lokacija srušene "Haseći hatun džamije" u čijem haremu se nalazio mezar Haseći Have i Šahdidar-kadune.


Adnan Muftarević

82 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page