top of page

Bosanske ahmedije



Ahmedije koje su se nekad nosile imalesu svoj ruhanijjet i simboliku ćefina, a iskren da budem i ove danas su prelijepe i uredne i dotjeruju se da budu što vise uredne, ali sastoje se od filca koji na fesu pravi širinu, neki koriste i pur pjenu i sl..,i uske trake koja je poduga, nekad do 20 m, zavisi kako ko mota i ona ne može biti ćefin i fes nije čitav to jeste nije pravi. (Hoće se reći: “Lijepo za oko”)


Kad sam pričao jednom velikom insanu Šejhu efendiji i svom muallimu, kako radim danas nove ahmedije ako ih možemo tako nazvat, on je se nasmijao i rekao da sa tim trakama možemo samo vezati paradajz, što je tako!

Jedan bi efendija sa Kosova govorio svojim učenicima, koji bi bili hodže: “Neka vam ahmedija bude ćefin kada preselite” Ahmeidja sa sastoji od fesa i saruka, bijelog platna, koje treba da bude dužina i širina da se može sašiti ćefin.


Moje mišljenje je da kad se nešto pravi i radi, i kada je u pitanju vjerska odjeća, traba da bude strogo po usulu i da ima svoju simboliku i svrhu, kako bi na taj način znali šta nosimo i radi koga nosimo.


Isto ću reći i bit ću otvoren, da su me neki imami koji su novija generacija, iznenadili sa mišljenjem o ovakvim ahmedijama sa slike, mnogi kažu da to nije moderno i da ružno izgleda, i da oni ne nose takav model ahmedije, i da se sad nosi sve moderno.


Mislim da nas je ta modernost dovela gdje ne treba…


Način motanja starinske prave ahmedije:


Treba od 3-5 metara materijala za ahmediju širine od 20-30cm, nekad 1m, (obično neko donese iz Mekke ovaj materijal). Materijal treba biti čist i popeglan. Dvije osobe zajedno rade tako da se uzme materijal za krajeve i dobro zategne. Jedna osoba pravi faltne širine od 3-5 cm tako daje druga prati, ali uvjek poslije svake fltne se dobro zateže tako da nebude labavo. Faltne se slažu jedna do druge uz razmak od 1-3 milimetra. Kad se to sve složi, onda se na stalak za ahmedije ili na nečijoj glavi okolo ide i mota se u krug, gledajući da kraj materijala bude pozadi na fesu. Uzme se kašika ili nešto slično i polahko se zaturi zadnji kraj u prostor između ahmedije i fesa po mogućnosti da bude što tanje, da nebude guta na tom mjestu. Treba strpljenja i dobrih živaca, ali i to je sastavni dio "hodžinskog posla".


Ajdin Hamzić

36 views

Kommentare


bottom of page