top of page

Primjer lošeg i dobrog društva


Kada se miješaš s ljudima, može neopažano doći do toga da njihov loši ahlak pređe na tebe. Dok boraviš zajedno s ljudima, tvoja narav poprima njihova svojstva. A ti o tome ništa ne znaš. Dok se sjedi s gafilima, nemarnicima, u srcu se počnu zametati sjemenje raznih grijeha, jer onaj ko bude gledao dunjalučare, ko ih voli, kod njega se počinje pojavljivati isto. Onaj ko je protiv grijeha, ko ih ne voli, kada ugleda one koji čine grijehe, počne da obezvređuje grijeh u svojim očima kada ga bude često viđao. Iz srca čovjeka koji gleda grijeh često, počinje se gubiti osuđivanje tog grijeha.


Neko, naprimjer, gleda učenjaka koji nosi svileno odijelo. Potom, tog učenjaka prezre srcem. Zatim počne svakodnevno govoriti protiv tog učenjaka, te ga ogovarati. Ali, to ne vidi ničim lošim. Međutim, ogovaranje je gori grijeh od nošenja svile. Štaviše, gori je grijeh i od zinaluka. No, budući da to često čine, osjećaj o tom grijehu se počne brisati iz srca. Slušanje riječi gafila, nemarnika, čovjeku nanosi štetu, a slušanje kazivanja o plemenitim ashabima i velikanima osobi donosi koristi. Kad se oni spominju, spuštaju se milosti. U predanju stoji:


عِنْدَ ذِكْرِ الصَّالِحِينَ تَنْزِلُ الرَّحْمَةُ


„Pri spomenu dobrih, spušta se rahmet – milost.“ (Sufjan b. Ujejne, rah.)


Smisao spuštanja tog rahmeta jeste to da kad osoba čuje o halovima velikana, povećaju joj se trud i pregnuće na polju vjere, a smanje joj se dunjalučki prohtjevi. Kad se spominju dunjalučari i gafili, nemarnici, spušta se la'net – prokletstvo. Razlog je to što što se na taj način zaboravlja Gospodar i pridaje se značaj dunjaluku. Tako govor o dunjalučarima priziva prokletstvo. Kad je tako stanje, onda je mnogo gore gledati u njihova lica. U hadisu stoji:


مَثَلُ الْجَلِيسِ السُّوءِ كَمَثَلِ الْكِيرِ إِنْ لَمْ يَحْرِقُكَ بِشَرَرِهِ عُلِّقَ بِكَ مِنْ رِيحِهِ مَثَلُ الْجَلِيسِ الصَّالِحِ كَمَثَلِ صَاحِبِ الْمِسْكِ إِنْ لَمْ يَهُبْ لَكَ مِنْهُ تَجِدْ رِيحَهُ


„Primjer lošeg sagovornika je kao primjer kovačkog mijeha. Ako te ne spali varnicom, onda će se na tebi zadržati njegov smrad. Primjer dobrog i pobožnog sagovornika je kao primjer prodavca miska. Ako ti ne pokloni od njega, onda se na tebi zadrži njegov miris.“ (Buhari i Muslim)


Imam Gazali, Alhemija sreće


Priredio: Dženan Hasić

35 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page