top of page

Vladar Nuruddin Mahmud Zengi r.a.


Nuruddin Mahmud Zengi je bio član turske dinastije Zengid Oğuz, koja je vladala sirijskom provincijom (Šam) Seldžučkog carstva. Smatra se jednin od najvažnijih ratnika Drugog krstaškog pohoda na muslimanske zemlje.


Nuruddin Zengi bio je vladar Alepa i Mosula a nakon ubistva njegovog oca, Nuruddin je započeo rat protiv krstaših armija. Godine 1148. izvojevao je veliku pobjedu u Drugom krstaškom pohodu, predvođenim Lujem VII od Francuske i Konradom III iz Njemačke. U više navrata je porazio križare u Siriji i Palestini i odbranio Egipat od njih. Do 1154. godine, Damask i cijela Sirija je bila ujedinjena pod Nurudinovom vlašću.


Nurudin je izgradio univerzitete i mesdžide u svim gradovima kojima je vladao. Ovi univerziteti su bili, između ostalog, centri za izučavanje Kur'ana i hadisa.


Nekoliko puta sedmično je održavao sudske rasprave kako bi ljudi mogli direktno od njega tražili pravdu protiv generala ili upravnika. Ostao je upamćen kao čovjek velike hrabrosti, pobožnosti, posvećenosti svojim ciljevima i skromnosti.


(Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka)


61 views

Opmerkingen


bottom of page