top of page

Oni koji izlaze nakon osam rekata teravih namaza ne slijede ni jedno od priznatih pravnih mišljenja

Updated: Mar 27, 2023



Hazreti Omer, r.a., je oživio sunnet Allahovog Poslanika, a.s., i okupio ljude u džamiji da klanjaju teraviju iza jednog imama Ubejj ibn Kaba.

Oni koji izlaze nakon osam rekata teravih namaza ne slijede ni jedno od priznatih pravnih mišljenja, pa ni Sunnet na koji se pozivaju. Što se tiče priznatih pravnih mišljenja, njih ima tri:

prvo, teravih-namaz ima 20 rekata (hanefijski, šafijski i hanbelijski mezheb);

drugo, teravih-namaz ima 40 rekata (malikijski mezheb);

treće, teravih-namaz ima 11 rekata (mišljenje fukahaul-hadis).

Što se tiče dokaza iz Sunneta, u hadisima se navodi da je Poslanik alejhisselam, klanjao prema jednoj verziji 11, a prema drugoj 13 rekata.

Od hazreti Omera, radijallahu anhu, prenose se dvije predaje, prva da je naredio Ubejju ibn Ka'bu da klanja u ramazanu 11 rekata, a nakon toga hazreti Omer, r.a., je promijenio odluku i Ubejj ibn Kabu naredio da klanja 20 rekata teravih-namaza i 3 rekata vitra. Zašto je Omer, r.a., promijenio mišljenje, o tome pouzdano ništa nije preneseno, no jedan je mogući odgovor:

Ashabi koji su bolje od njega znali kakav je bio noćni namaz Allahovog Poslanika, a.s., uz ramazan vjerovatno su negodovali na njegovu prvu odluku da se klanja 8 rekata teravije i 3 rekata vitra. Nakon što je hazreti Omer, r.a., naredio Ubejj ibn Kabu da klanja 20 rekata teravije i 3 rekata vitra više niko nije negodovao, pa čak ni hazreti Aiša, r.a., koja je prenijela čuveni hadis o broju rekata teravih-namaza na koji se današnji muhaddisi pozivaju, niti je ta odluka narednih gotovo 1400 godina mijenjana.Tako je bilo u doba ashaba, tako je bilo u doba tabiina, tako je bilo u doba tabea tabiina, tako je i danas. Nakon 1400 godina sigurno se nisu pojavili novi dokazi na osnovu kojih bi neko mogao donijeti fetvu da se ta praksa promijeni.

Dakle, ne postoji ni mišljenje ni hadis koji preporučuje klanjanje 8 rekata teravih-namaza, tako da bi oni, koji se u ovom pitanju pozivaju na "Sunnet", trebali da klanjaju za imamom cijeli namaz i tako postignu nagradu cjelonoćnog namaza, kako se to preporučuje u hadisu.


Priredio: (Ertan Č., dip. isl. nauka)

2,087 views

Comments


bottom of page