top of page

Pend-nama (Knjiga savjeta) - Ahmed Zarifi Baba k.s.

Updated: Aug 16, 2023



Ahmed Zarifi - Baba, kadesallahu ruhahu, rođen je u Ruščuku, sadašnja Bugarska, a preselio je 1210. hidzretske, tj. 1795/1796 miladijske godine. Na turskom jeziku je napisao Pendnamu i Tesavvufnamu, koje zajedno sačinjavaju jednu knjigu te Divan, koji još nije štampan. Bio je šejh Sadijskog tarikata.


U petnaestom pendu (savjetu) svoga djela pend-name, veli šejh Ahmed Zarifi - Baba, kadesallahu ruhahu:

SADAKA (MILOSTINJA) Dijete! Ako kakav prosjak tvojim vratima dođe, čuvaj se, da ga ne odbiješ. Znaj, da sadaka mnoge nesreće otklanja. Zbog sadake, Allah dž.š.ti život produžuje. Podaj onoliko, koliko si u mogućnosti, pa ćeti Hakk stepen uzvisiti. Mnoge od želja sretno ćeš postići. Istovremeno će ti se povisiti blagostanje i produžiti život. Nemoj nipošto od prosjaka lice okretati. Dobro se čuvaj, da ga nebi nezadovoljena otpremio. Ako nemaš baš ništa,da mu dadeš,a ti ga bar sa uljudnim ilijepim riječima isprati. Čuvaj se, da ga ne uvrijediš i ne ožalostiš, da te nebi na koncu njegova tuga sustigla. Nadati se je, da će se poslije tvoje smrti nešto za tvoj ruh podijeliti. Ali, umijeće je svojom vlastitom rukom podijeliti, jer nasljednici su škrtice, o dijete! Pošto je tvoje davanje Hakk uzeo od tebe u zajam, On će ti na Sudnjem danu tvoju zaradu Svojom nagradom namiriti. Hakk stanje svoga roba nadzire i posmatra. Zato uvijek budi na ovo pripravan. Bilo prije ili kasnije, na koncu ćeš i ti sa ovoga svijeta seliti. Što god ovdje posiješ, tamo ćeš požnjeti.

A u pedestsedmom pendu (savjetu) šejh Ahmed Zarifi, kadesallahu ruhah, poručuje:

NE RAZBIJATI SRCA

Čuvaj se, da ne bi čije srce razbio, jer od toga čovjeku razne štete dolaze. Razumi! Srce je Rahmanova kuća i ono je beskrajno more. Ko je Ehlullah (Božiji čovjek, mumin) neće tuđe srce razbiti, jer on zna, da je muminsko srce Allahova kuća. O plemeniti! Ako budeš gradio i ti ćeš se izgraditi, a ako budeš rušio i ti ćeš se srušiti. Uistinu, što god ti bude određeno, ono će ti na glavu doći, a što god ko bude radio, vratiće mu se.

Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka

373 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page