top of page

O Allahovom tenzihu – čistoći od manjkavosti


Kaže imam Ibn-Džuzejj el-Kelbi el-Maliki el-Eš'ari:


Znaj da Allahu, Slavljenom, pripada najveće poštovanje i apsolutna savršenost kojom je zaštićen od svake manjkavosti i sačuvan svakog nedostatka. Ovo je značenje naših riječi “Subhanallah – slavljen neka je Allah”.


(Kaže Ibn-Džuzejj: Subhane je tenzih, a „sebbahtullahe“ znači: Sačuvao sam Ga od svega onoga što Njemu ne priliči poput supruge, djeteta, sudruga, suparnika, svojstava stvorenosti i svih mahana i nedostataka. (Et-Teshil, str. 40.))


Njega ne obuzima nemoć, niti On čini propuste. Kaže Uzvišeni Allah:


وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعْجِزَهُ مِنْ شَيْءٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ


„Allahu ne može ništa umaći ni na nebesima ni na Zemlji.” (Fatir, 44.)


I kaže:


وَلَقَدْ خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَمَا مَسَّنَا مِنْ لُغُوبٍ


„Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih - za šest vremenskih razdoblja, i nije Nas ophrvao nikakav umor.“ (Kaf, 38.) Lugub je umor i zamor.


On ne drijema niti spava. Kaže Uzvišeni:


لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ


„Ne obuzima Ga ni drijemež ni san!“ (El-Bekara, 255.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: „Ne obuzima Ga ni drijemež ni san!“ je Allahova zaštićenost od ljudskih mahana. Razlika između drijemeža i sna je to da je drijemež početak sna, a ne sami san, kao kada neko kaže: U očima mu se vidi pospanost, ali ne spava. (Et-Teshil, str. 118.))


Ne dešava mu se greška niti zaborav. Kaže Uzvišeni:


لَا يَضِلُّ رَبِّي وَلَا يَنْسَى


„...Gospodaru mome ništa nije skriveno i On ništa ne zaboravlja.“ (Taha, 52.)


On je pravedan u svim svojim propisima i djelima, ne čini nepravdu niti nasilje.


Svaka blagodat od Njega je počast, a svaka nedaća pravda, zato što je On Vlasnik svega, a na vlasniku je da u svom vlasništvu radi šta on hoće, i da sa svojim robovima radi onako kako On hoće.


Kaže Uzvišeni:


لَا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ

„On se ne pita za ono što radi, a oni će biti pitani!“ (El-Enbija, 23.)


On, Uzvišeni, ne sliči ničemu, niti je Njemu šta slično. Kaže Uzvišeni:


لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ


„Ništa nije kao On, a On sve čuje i sve vidi!“ (Eš-Šura, 11.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: „Ništa nije kao On“ je Allahova zaštićenost od sličnosti sa stvorenjima. Mnogi ljudi kažu: ك je dodatno, zbog potvrde. Značenje: Nema Mu primjera. Et-Taberi i drugi kažu: Nije dodatno već je „مثله – Njegov primjer“ u značenju „On“, pa je značenje: Ništa nije kao On. Kaže ez-Zemahšeri: Ovo je kao kada kažeš: Neko poput tebe ne škrtari. A misli se: Ti ne škrtariš. Negira škrtost od njemu sličnog, a misli se na negiranje od njega samog. (Et-Teshil, str. 762.)

I kaže:


أَفَمَنْ يَخْلُقُ كَمَنْ لَا يَخْلُقُ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ


„Pa da li je onda Onaj koji stvara kao onaj koji ne stvara?! Urazumite se!“ (En-Nahl, 17.)


Upozorenje i savjet


Znaj da su u Kur'anu i hadisu došli izraz iz čijeg se bukvalnog značenja može pomisliti upoređivanje Allaha sa stvorenjima – tešbih, kao što su:


عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى


„Nad Aršom je istiva učinio“ (Taha, 5.)


I hadisa o nuzulu i drugih.


(To je hadis kojeg je zabilježio el-Buhari u Knjizi o noćnom namazu, poglavlje o dovi i namazu pri kraju noći, kao i Muslim u Knjizi o namazu putnika, poglavlje o podsticaju na dovu i zikr krajem noći, da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: „Naš Gospodar jenzilu svake noći, u zadnjoj trećini, na zemaljsko nebo, i kaže: Ko Me moli pa da mu se odazovem? Ko od Mene traži pa da mu podarim? Ko traži oprost od Mene pa da mu oprostim?“ Kaže Kadi Ijad: Ibn-Habib prenosi od Malika da je rekao: „Spušta se Njegova odredba i zabrana, a što se tiče Njega, On je trajni koji ne nestaje.“ I drugi su to rekli. Neki su prigovorili na ovo rekavši da Njegova odredba stalno silazi i nije određena jednim u odnosu na drugo vrijeme. Ovo ne predstavlja ispravan prigovor jer je spuštanje ove Njegove odredbe vezano za riječi: „Ima li nekoga da traži? Ima li nekoga da moli?“ – hadis. Njegova odredba se stalno spušta bez ove poveznice. Rečeno je i da je to metafora, odnosno: On širi svoju milost. A rečeno je i da je to fraza za širu milost i blizinu odgovora. (Mešariku-l-envar, 9/2))


Obaveza je na robu da vjeruje u njih bez uspoređivanja – tešbiha, bez negiranja – ta'tila, i bez tumačenja – te'vila, i da znanje o njima prepusti Allahu Uzvišenom i kaže: „Vjerujem u ono što je rekao Uzvišeni Allah, i u ono što je rekao Njegov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, prema značenju koje su željeli Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, a Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.“


Ovo je metoda prepuštanja – teslim, koja vodi u sigurnost, i to je ona za koju je Allah, dž.š., pohvalio one koji se njome opišu i rekao:


وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنَا


„... a oni koji su u nauku dobro upućeni oni govore: Vjerujemo u njih. Sve je to od Gospodara našeg.“ (Ali Imran, 7.)


Na ovome su, takođe, bili ashabi, tabi'ini, imami muslimana, Šafija, Ahmed b. Hanbel, Sufjan, Ibnu-l-Mubarek i drugi koje je obavezno slijediti i čiju metodu treba uzeti.


(Ibn-Džuzejj, En-Nuru-l-mubin, 58-60.)


Priredio: Sami ef. Džeko

60 views

Recent Posts

See All
bottom of page