top of page

Muḥammed ibn Mūsā el-Havārizmī - Otac algebre i algoritma


Muḥammed ibn Mūsā el-Havārizmī je rođen oko 780. godine, i poznat je kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih mislilaca svih vremena! Bez algebre i algoritma, ne bismo mogli ništa da izmjerimo, napravimo ili izgradimo. Ne bi bilo modernog koncepta novca, kuća, puteva, bolnica, interneta, itd. Ali, znate li ko je poznat kao ’otac algebre i algoritma’? To nije niko drugi do Muḥammed ibn Mūsā el-Havārizmī.


Muḥammed ibn Mūsā el-Havārizmī je bio na čelu institucije zvane ‘Kuća mudrosti‘ u Bagdadu, u današnjem Iraku, koji je u to vrijeme bio glavni grad islamskog carstva. U toj instituciji bio je dio zajednice učenjaka iz cijelog svijeta koji su prevodili i proučavali drevne rukopise, kolaborilari, vodili dijaloge i rasprave.


Sam el-Havārizmī kombinirao je i poboljšao matematičke koncepte drevnih babilonskih, grčkih i hinduističkih učenjaka, revolucionirajući način na koji rješavamo matematičke probleme. Na zapadu je poznat i kao "Algoritmi" a sama riječ algoritam je izvedena iz latinizacije njegovog imena, a reč algebra je izvedena iz latinizacije reči el-Džebr’, koja je dio naslova njegove najpoznatije knjige, u kojoj je pojasnio osnovne algebarske metode i tehnike za rješavanje jednačina. Danas ne možemo zamisliti svijet bez algebre i algoritama.


(Ertan Č.)

111 views

Comments


bottom of page