top of page

Muḥammed ibn Haldūn el-Eš’ari


U 14. stoljeću rođen je Muḥammed ibn Haldūn el-Eš’ari, također poznat kao “otac moderne društvene znanosti i kulturne povijesti”.


Ibn Haldūnov život bio je značajno bogat, od vremena kada se bavio politikom do odvajanja od nje kako bi se usredotočio na naučna djela. Među njegovim značajnim djelima je njegova knjiga el-Mukaddima (uvod u historiju). Kažu da je njegov glavni cilj pisanja ovog remek-djela bio razumjeti bit civilizacije.


Duboko govori o etnologiji i antropologiji ljudskog društva. Ibn Haldūnova Mukadima je konceptualni dio povijesti svijeta koji je napisao neko ko je živio još prije 700 godina.


Njegov život je započeo učenjem Časnog Kur'ana i islamske jurisprudencije, a zatim filozofijom i proučavanjem islamske duhovnosti (tesavvuf). Također je bio dobro potkovan lingvistikom a zbog svog socioekonomskog statusa imao je pristup stjecanju znanja od najboljih učenjaka tog vremena.


Ibn Haldun je bio poznat po razvoju jedne od najranijih nereligijskih filozofija povijesti i općenito se smatra jednim od najvećih historičara ikada, ako ne i najvećim!


(Ertan Č.)

33 views

Comments


bottom of page