top of page

Mezar lava islama, hazreti Hamze, r.a.


Hamza ibn Abdulmutalib je bio Resulullahov, a.s., amidža, veliki borac i pomagač Allahove vjere. Ubijen je u bitci kod Uhuda 22. marta 625. godine (3 Ševvala 3 hidžretske), kada je imao 59 (lunarnih) godina.


Hazreti Hamza je bio komandant prve čete muslimana koja je izašla na bojno polje protiv neprijatelja i prvi je ponio bajrak koji je Muhamed s.a.v.s. nekom uručio.


Na dan bitke na Bedru hazreti Hamza se borio kao lav. Mušrici Mekke su doživjeli veliki poraz, a njihovi prvaci, poput: Ebu Džehla, Utbe ibn Rebia, Šejba ibn Rebia, Umeje ibn Halefa, Utbe ibn ebi Muita, Esved ibn Abdel - Esed el-Mahzumija, Velid ibn Utbea, Mudar ibn el-Marisa, El-As ibn Seida, ..., izgubili su svoje živote.


Hindi bint Utbe, supruga Sufjanova, u bitci na Bedru je izgubila oca, brata, amidžu i sina. Mušrici su joj rekli da je neke od njih ubio Hamza a za neke isplanirao ubistvo. Zato je Hind za osvetu podmitila abesinijskog (etipskog) roba Vahši ibn Harba da ubije Hamzu Sem velike monetarne nagrade, obećana mu je i sloboda. Tokom bitke na Uhudu, Vahšijev cilj je bio samo Hamza, kojeg je pogodio kopljem, rasporio mu trbuh i izvadio jetru koju je kasnije Hind zubima trgala i pljuvala! Potom je masakrirala hazreti Hamzino tijelo! Hazreti Resulullah, alejhisselam, je klanjao dženazu svome amidži i ostalim šehidima, i svi su ukopani na bojnom polju.


Kasnije je Muhammed, alejhisselam, rekao: „Vidio sam meleke kako kupaju Hamzu, jer je toga dana bio u raju".


Nedugo nakon toga, ubice hazreti Hamze, Hind i Vahšij su prešli na islam, te su slobodno živjeli.


Hazreti Fatima r.a., kćerka Allahovog Pejgambera, a.s., često bi obilazila Hamzin, r.a.,mezar!


(Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka)

1,739 views

Comments


bottom of page