top of page

Lorens od Arabije: Osjetio sam da sam stavio ruku na arteriju koja povezuje Turke sa Arapima

Updated: Jun 23, 2023



Thomas Edward - Lawrence of Arabia (Lorens od Arabije) britanski agent i špijun, kad je sa arapskim izdajnicima islamske države stigao na hidžasku željezničku prugu, koju je halifa Abdulhamid II han gradio da poveže muslimane od Istanbula do Medine Munevvere, stavio je ruku na šine dok je postavljao snopove dinamita, opisujući taj trenutak, u svom dnevniku kaže:


"Osjetio sam da sam stavio ruku na arteriju koja povezuje Turke sa Arapima, a kad smo je raznijeli, presjekli smo tu arteriju!"


Nakon arapskog masakriranja razoružanih turskih vojnika u Damasku, Lorens od Arabije napisao je u svojim bilješkama:


”Da, ohrabrio sam Arape da se pobune. Ali nisam imao pojma da će tako brutalno proljevati krv. Tokom obilaska nekih četvrti nisam mogao gledati kako su ubijeni nenaoružani turski vojnici, bio sam zgrožen tim zločinom.



Lorens od Arabije je posebno bi zadužen za dizanje bune i nereda u području Hidžaza (sadašnja Saudijska Arabija) gdje su najsvetija mjesta muslimana, Kaba u Mekki i Poslanikova, alejhisselam, džamija i mezar u Medini. Uz pomoć izdajničkih arapskih plemena, posebno plemena el-Sa’ud i Šerifa od Mekke, britanska vojska zauzima oblast Hidžaza i po prvi put u muslimanskoj povijesti nemuslimanska čizma kroči i vlada tim područjem. Nakon što je uz puno truda i velikih gubitaka regija Hidžaza došla pod britansku kontrolu, Lorens od Arabije pun bijesa izdao je sljedeću naredbu arapskim slugama:


„Najbolji od vas je onaj koji mi najviše donese mrtvih Turaka! Nema zarobljenika!“


Arapski izdajnici i prodane duše su se utrkivali da se dokažu svojim britanskim vladarima, nemilosrdno loveći i masakrirajući ostatke hrabrih branioca časnog Bejtullaha i mekana Resulullaha, alejhisselam.


Vremenom su sva mjesta koja je Lorens od Arabije poveo u napad protiv Osmanlija, okupirana od strane Britanaca. U narednom periodu dolazi do dekadence u arapskom svijetu, nazadnosti, podjela, međusobnih ratova, formiranja Izraela, a i dan danas osjećamo posljedice ove velike izdaje.



Thomas Edward Lawrence nakon okončanja svoje misije i rapodjele muslimanskih teritorija među nemuslimanskim državama, žaleći i sa čežnjom je izjavio:


"Da sam još uspio uspostaviti i kurdsku državu, time bih izbrisao Turke iz historije, ali nisam uspio."


Zanimljiv podatak je i to da je arapska ulema tog vremena, svjesna greške i kršenja osnovnih postulata islama, tražila da se učini sveopšta tevba (pokajanje) za izdaju halife muslimana i islamske države, upozoravajući da će u protivnom navući na sebe Allahovu srdžbu.


(Ertan Č., dip. isl. nauka)

3,640 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page