top of page

Lady Everyln Murray prva muslimanka rođena u Velikoj Britaniji koja je obavila hadž



Zainab Cobbold (rođ. 1867, u. 1963.), rođena Lady Everyln Murray, bila je škotska plemkinja koja je u viktorijansko doba postala poznata po prelasku na islam. Nakon smrti supruga 1929. godine, započela je planirati svoje hodočašće na hadždž. Stupila je u kontakt s Hafizom Wahbom (u. 1967.), ambasadorom Kraljevine Hidžaz i Nedžd u Velikoj Britaniji, koji je zauzvrat u njeno ime poslao pismo molbe kralju Abdulazizu (u. 1955) da joj se odobri dolazak na hadž. Evelyn je 1933. godine, u dobi od 65 godina, postala poznata, može se reći slavna, kao prva muslimanka rođena u Velikoj Britaniji koja je obavila hadždž, hodočašće u Mekki.


Godinu dana kasnije objavljen je njen lični dnevnik putovanja pod nazivom “Pilgrimgage to Mecca” - Hodočašće u Mekku.


Ovo je njen utisak, koji je zabilježila u svom dnevniku, kad je prvi put vidjela Ćabu i obred tavafa:


”Hodimo glatkim mermerom prema svetoj svetosti, Allahovoj kući, velikoj crnoj kocki koja se uzdiže u veličanstvu, cilj kojem su milioni izgubili život, a još više miliona je pronašlo Raj u tome ...” “Tavaf je simbol, koristeći riječi pjesnika, ljubavnika koji kruži oko kuće svoje voljene, potpuno se predajući sebi i žrtvujući sve svoje interese radi voljene. Upravo u tom duhu samopredaje hodočasnik čini 'tavaf'.”



Lady Everyln Murray je aktivno bila uključena u davu (pozivanje u islam) poput Williama Quilliama i ostalih britanskih plemića tog vremena koji su se vratili islamu.


Tečno je govorila arapski jezik i tvrdila da je čitav život bila muslimanka i da nije bilo nekog posebno trenutka kad je postala muslimanka.


Često bi znala napomenuti da smatra islam religijom “najpredviđeniju da riješi mnoge zbunjujuće probleme u svijetu i čovječanstvu donese mir i sreću.“ [1] te da je islam ”religija zdravog razuma.”



Lady Evelyn umrla je 1963. godine u svojoj 96toj godini živita i sahranjena je, kako je naložila, na brežuljku svoga imanja Glencarron u zapadnom Rossu, okrenuta Mekki i sljedećim Kur’anskim ajetima ugraviranim na nadgrobni spomenik:


Allahu nuru-s-semavati vel erd“


(Allah je svjetlo neba i zemlje). [2]


(Priredio: Ertan Č.)

 

[2] O'Shea, Josef (June 15, 2016)."The Victorian Muslims of Britain".Al Jazeera. Retrieved March 2,2018.


171 views

Comments


bottom of page