top of page

Kur’an nenadmašni fenomen - Caner Taslaman

Ova knjiga je rezultat vrlo detaljnog i multidisciplinarnog istraživanja i kao takva predstavlja do danas najsavremeniju i najcjelovitiju knjigu koja tretira odnos Kur’ana i moderne nauke. Mudžiza (fenomen, čudo) jeste nešto nadnaravno, što je iznad ljudskih mogućnosti i prirodnih zakona. Kada bi dolazio neki poslanik (pejgamber), pripadnici naroda kojem bi on došao od njega su tražili da im iznese dokaze svoga poslanstva – mudžize. Tako je bilo i u slučaju Musaa, a.s., i u slučaju Isaa, a.s., a i u slučaju Muhammeda, a.s.: I govore: “Zašto mu od Gospodara njegova nisu neka čuda poslana?” (Al-’Ankabut, 50)

Budući da je knjiga “Kur’an nenadmašni fenomen” pisana stilom koji običan čitalac moze shvatiti i razumjeti, ona vodi svog čitaoca ka boljem razumijevanju stvaranja svemira i omogućava da se ovi fenomeni i pojave vide iz sasvim nove perspektive. Čitajući ovu knjigu osvjedočit ćete se kako nam Kur’an govori o velikom broju fenomena, od nastanka svemira, Velikog praska, do stvaranja u utrobi majke, od života pčela do najsloženijih tema iz oblasti filozofije i fizike…


Pored velikog broja obrađenih kur’anskih fenomena iz pomenutih oblasti, knjiga sadrži i analizu nevjerovatnih matematičkih fenomena sadržanih u Kur’anu koji su elaborirani kroz tekst i tabele. Čitanje ove knjige omogućit će vam da dođete do nepokolebljivog uvjerenja: Kur’an je Božije, a ne ljudsko djelo.


Uzvišenom Allahu nije teško stvoriti mudžizu. Međutim, te mudžize se ne dešavaju prema željama onih koji ne vjeruju. U svojstvu Allahovog izaslanika, pejgamberi izvršavaju obavezu opominjanja naroda. Nijedan pejgamber, bez Allahovog dopuštenja, ne može imati (pokazati) neku mudžizu niti donijeti neki dokaz svoga poslanstva. Na spomenute sumnje nevjernika, u nastavku citiranog ajeta, daje se sljedeći odgovor: Reci: “Čuda su jedino u Allaha, a ja samo jasno opominjem.”


(Al-’Ankabut, 50)


Nevjernici (poricatelji) i skeptici obično žele dokaze poput ‘’ukazivanja Uzvišenog Allaha, dž.š.,’’ ili ‘’spuštanje meleka sa neba’’. Međutim, cilj mudžize nije ispunjavanje želja nevjernika i skeptika. U ajetu koji slijedi nakon prethodno citiranog, Uzvišeni Allah nam poručuje da je Kur’an dovoljan dokaz: A zar im nije dosta to što Mi tebi objavljujemo Knjigu koja im se kazuje; u njoj je, doista, blagodat i pouka narodu koji vjeruje. (Al-’Ankabut, 51)


87 views
bottom of page