top of page

Iz starih ilmihala: Ehli sunnetsko opredjeljenje naših predaka

Prije skoro šest vijekova, do Bošnjaka je došlo islamsko učenje koje je Allahov Pejgamber, alejhisselam, prenio na svoje drugove (ashabe), a oni na svoje učenike (tabi'ine), a naš imami 'azam Nu'man b. Sabit Ebu Hanife, radiallahu anhu, je učenjak iz reda tabi'ina, a on je to znanje s velikim emanetom prenio na svoje studente, a oni lancem prenosilaca (senedom) na svoje učenike, i tako preko velikog šejhul islama, imama upute Ebu Mensur el-Maturidija, do današnjih dana. Izvorno islamsko učenje je očuvano unutar hanefijske škole mišljena, ali i unutar malikijske, šafijske i hanbelijske škole (mezheba). Ovo je stav ehli sunneta vel džema'ata, kome i balkanski muslimani pripadaju.


Naši preci učili su osnove vjerovanja (akaid), shodno hanefijsko-maturidijskoj školi mišljenja, koja je najraširenija u ummetu još od prvih stoljeća islama a koja bez sumnje spada u spašenu skupinu (el-firka el-nadžija) uz ostala tri ehli sunnetska mezheba.



Napomena: U svim južnoslavenskim jezicima vijekovima je riječ Turčin bila sinonim za musliman, Grk za pravoslavac i Latin za katolik.


(Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka)

194 views

Recent Posts

See All
bottom of page