top of page

Ismail el-Džezeri - Otac robotike


Ebu l-ʿIzz ibn Ismāʿīl ibn ar-Razāz al-Džezeri (1136–1206), bio je muslimanski polimatičar: učenjak, pronalazač, mašinski inženjer, artisan, umjetnik i matematičar iz Artukid dinastije iz Džezira u Mesopotamiji.


Ismā'īl el-Džezeri je napisao poznato djelo iz mehanike pod imenom ‘Knjiga znanja o genijalnim mehaničkim uređajima te djeloKnjiga znanja iz inžinjerstva’ u kojem je opisao 50 mehaničkih uređaja, zajedno sa uputstvima kako da ih se konstruiše!


El-Džezeri nije poznat samo kao ’otac robotike‘, već se smatra i ’ocem modernog inžinjerstva’. Svjetski poznati Leonardo da Vinči ostavio je crteže napravljene oko 1495. godine, koji prikazuju prve zabilježene dizajne humanoidnog robota, ali je neko drugi to uradio prije njega. Možete li pogoditi ko? Prva osoba koja je napravila programabilnog humanoidnog robota bio je upravo Ismail el-Džezeri, daleke 1206. godine.


Pored stotina zanimljiv izuma, navest ćemo nekoliko bez kojiu bi današnjica bila drugačija. Izumio je koljenasti mehanizam, klipnjaču, programabilni automat, humanoidnog robota, klipni motor, usisnu cijev, usisnu pumpu, pumpu dvostrukog djelovanja, ventil, bravu s kombinacijom, bregastu osovinu, segmentni zupčanik, prve mehaničke satove pokretane vodom i utezima, a posebno važan izum je radilica, koja se nakon točka smatra najvažnijim mehaničkim izumom u istoriji. Izumio je i segmentni zupčanik, koji služi za primanje ili prenošenje povratnog kretanja od ili do zupčanika, koji se sastoji od sektora kružnog zupčanika, ili prstena, koji ima zupce na periferiji ili na licu.


Jedan od el-Džezerijevih humanoidnih robota bila je služavka koja je mogla poslužiti vodu, čaj ili neko drugo piće. Piće je čuvano u spremniku sa rezervoarom iz kojeg se piće preliva u manji spremnik, a nakon toga u šolju, nakon čega se na automatski otvorenim vratima pojavljuje djevojka koja služi piće. Lista zanimljiv izuma ide dalje.


Pored svojih dostignuća pronalazača i inžinjera, el-Džezeri je bio i uspješan umjetnik. U Knjizi znanja o genijalnim mehaničkim uređajima dao je upute o svojim izumima i lično ih ilustrovao koristeći se minijaturom, srednjovjekovnim stilom islamske umjetnosti.


(Ertan Č.)

144 views

Comments


bottom of page