top of page

Da li su imami Eš’ari i Maturidi osnovali svoje mezhebe u fikhu ili akaidu?!

Updated: May 24, 2023


Nije tačno da su imami upute, velikani ehlus-sunneta ve-l-džema'ata, imam Eš’ari i imam Maturidi (Allah bio zadovoljan njima) osnovali neke svoje mezhebe u fikhu (pravu) ili akaidu (vjerovanju), kako tvrde pripadnici anti-sunijskih sekti, poput kvazi-selefija, vehabija i ostalih negatora ehli sunnetskih mezheba! Imam Eš’ari pripada lancu učenika imama Šafi’ije. A imamul huda Ebu Mensur Maturidi je velika spona u lancu učenika imami 'azama, tabi'ina Numan b. Sabita Ebu Hanife r.a. Imam Eš’ari i imam Maturidi, nisu izašli iz mezhêba svojih učitelja, niti su osnovali nove mezhebe. Ova dva velika imama su objasnila znanje vjerovanja (i’tikada i imana) koje nam dolazi preko njihovih velikih imama a preko njih i preko selefi salihina (prvih generacija muslimana) do Allahovog Pejgambera, Muhammeda, alejhisselam. Oni su to znanje kategorisali na način da ga muslimani diljem svijeta mogu razumjeti.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Kako se islamska drzava širila tako su muslimani dolazili u dodir sa mnogim devijantnim učenjima i vjerama koje su zbunjivale običan muslimanski puk. Da bi odbranili islamsko vjerovanje kako nam je preneseno od Allahovog Poslanika, alejhisselam i prvih generacija, ova dva imama, su se ponajviše istakli u raspravama, pisanju i pobijanju učenja mnogih nakaradnih sekti i ideja odgovarajući na mnoga nova pitanja.


Zbog njihovog hizmeta (služenja) islamu, mutezilitsko učenje, iako tada jako zastupljeno, nestalo je sa muslimanske teološke scene. U raspravama su potukli i džehmije, kaderije, mudžessime, mušebbihe, haridžije, ši’ije, murdžije, ali i budiste, hinduse, ateiste, kršćane, filozofe i mnoge druge pravce u vjerovanju. Ova dva velika imama ehli sunneta vel džema’ata i njihovi učitelji kao i četiri velika imama, osnivača mezheba (Ebu Hanife, Malik, Šafi'i, Ahmed), svi pripadaju u vjerovanju jednom te istom mezhebu koji se zove ehli sunnet vel džema’at. Vjerovanje (i’tikad) ljudi koji pripadaju ovoj grupi je vjerovanje ashaba kiram, tabi’ina i tebe’-i tabi’ina i mi, bosansko-hercegovački muslimani, kao i ogromna većina ummeta, ih u tome slijedimo!

Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka


145 views

Recent Posts

See All
bottom of page