top of page

Allah ima atribute koje ne možemo ograničiti određenim brojem!


Uzvišeni Allah ima atribute koje ne možemo ograničiti određenim brojem, jer On zaslužuje svaki pohvalni atribut. Ovo je stav ehli sunneta vel džemaata a time i stav hanefija - maturidija.


Islamski učenjaci su pokušali nabrojati i razvrstati one atribute koje svaki vjernik mora znati i pri tome nisu imali namjeru ograničavati njihov konačni broj niti obavezno razvrstavanje, već radi lakšeg poimanja atributa, odnosno didaktičke metodologije. Tako naprimjer, svi atributi djelovanja, kao: oživljavanje, usmrćivanje, opskrbljivanje itd., podvode se pod jedan atribut koji se zove Tekvin koji, kao i ostali atributi, nije nastao. Imenovanje atributa „Tekvin“ razlikuje se prema razlikovanju tragova njegovog djelovanja, kao: opskrbljivanje za davanje opskrbe, oblikovanje za davanje oblika, oživljavanje za davanje života, usmrćivanje za davanje smrti, odnosno oduzimanje života, i sl.


Velika je laž na ehli sunnetske škole u akaidu (vjerovanju), maturidi, eš’ari i eseri/hanbeli, da negiraju Allahova svojstva! (ne’uzubillahi). I antropomorfizam (mudžessimah) i neutralizacija atributa kroz njihovo alegorijsko tumačenje (et-te’vil) jesu pogrešni, budući da prvo poriče Božiju transcendenciju, a drugo autentičnost jezika Objave.


Šejhul islam, imam upute Ebu Mensur el-Maturidi, r.a., u svom djelu et-Tevhid, kaže:


„Moguće je da mi iznesemo neko tumačenje i ta'vil, ali da stvarno tumačenje bude nešto drugo mimo toga. Prema tome, treba negirati poređenje Stvoritelja sa stvorenjima s jedne strane i vjerovati u suštinu teme onako kako je prenesena u predaji. Zato njezino značenje i tumačenje prepuštamo Allahu. Takav je naš stav o svakoj tvrdnji koju Kur'an dokazuje, kao što je pitanje viđenja Boga.“


Na kraju, običnim ljudima je dovoljna kratka risala iz akaida našeg imama Tahavija, ili Fikhul ekber imami 'azama Ebu Hanife (sa kraćim komentarom)! To je naša ulema uvijek praktikovala. Pogrešno je opterećivati obične vjernike temama oko kojih postoji legitimno razilaženje, jer neće biti pitani za to.


(Ertan Č., dip. isl. nauka)

88 views

Recent Posts

See All
bottom of page