top of page

Da li je ispravno dijeliti tevhid na tri dijela kako to mnogi danas rade?


Razdvajanje tevhida na tri vrste može biti prihvatljivo samo kao didaktička podjela, a nikako na način kako to shvataju oni koji kažu da se može biti muvehhid u rububijjetu, a mušrik u uluhijjetu, otvorivši na taj način put tekfiru muslimana.

Podjela tevhida na tri dijela (rububijjet, uluhijjet, i esma ve sifat) uz tvrdnju da se može biti muvehhid u rububijjetu, a mušrik u uluhijjetu je neispravna. Tako nešto nije rekao niko od naših dobrih prethodnika (selef). Ispravnost rububijjeta iziskuje ispravnost uluhijjeta i obratno.

Zato kada je Allah, dželle šanuhu, zatražio od Ademovih sinova da posvjedoče tevhid, rekao je: (ألست بربكم) Zar Ja nisam Gospodar (Rabb) vaš? (El-A'raf, 172) Dakle, priznanje Ademovih sinova Allahovog Gospodarstva (rububijjet) obuhvaća ujedno i uluhijjet.

Ibn-Kesir, rahimehullahu, u svom tefsiru kaže: „Ovim je Uzvišeni Allah zatražio od Ademovih sinova da posvjedoče da je Allah Uzvišeni njihov Gospodar i Vladar, da nema drugog boga osim Njega, i da ih je On stvorio i opredijelio prema tome.“ Isto tako, jedno od tri pitanja Munkira i Nekira u kaburu će biti: „Ko je tvoj Gospodar?“ (من ربك ) – što implicira pitanje o cjelokupnom tevhidu. Da može neko biti muvehhid u rububijjetu, a mušrik u uluhijjetu, pitanje meleka bilo bi nepotpuno.

Riječ Rabb u arapskom jeziku sadrži tri značenja. Imam Taberi, rahimehullahu, i mnogi drugi, kažu:

Ta značenja su: Gospodar koji zaslužuje da Mu se pokorava, Popravitelj i Vladar. Ova značenja se ne mogu pripisati osim Allahu, dželle šanuhu, i zato je Allahov rububijjet nerazdvojiv od uluhijjeta. Priznanje mušrika, u vrijeme Allahova Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, da je Allah, dželle šanuhu, Stvoritelj nebesa i Zemlje ne znači da su postigli tevhid rububijjet. Mnogi ajeti svjedoče da mušrici nisu postigli ovaj vid tevhida. Neki od tih ajeta su: (قل أغيرالله أبغي ربا وهو رب كل شيء) Reci: "Zar da za Gospodara (Rabba) tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? (El-En'am, 164) U drugom ajetu, Uzvišeni Allah nam govori da će nevjernici reći na Sudnjem danu: ( إذ نسويكم برب العالمين ,تالله إن كنا لفي ضلال مبين) Allaha nam, bili smo, doista, u očitoj zabludi, kad smo vas s Gospodarom (Rabbom) svjetova izjednačavali. (Eš-Šu'ara, 97-98) tj. mušrici su pored jednog Gospodara (Rabb) izjednačili mnoge gospodare (erbab). Uzvišeni kaže: (أأرباب متفرقون خير أم الله الواحد القهار) ...jesu li bolji raznorazni bogovi (erbab) ili Allah, Jedini i Svemoćni? (Jusuf, 39) Dakle, ovo pitanje ukazuje da su vjerovali u više gospodara (erbab). Pa kako su onda mogli postići tevhid rububijjeta?

Allah, dželle šanuhu, kaže za mušrike: (قل هو ربي ,وهم يكفرون بالرحمن) oni u Milostivog ne vjeruju. Reci: "On je Gospodar (Rabb) moj”. (Er-Ra’d,30) Mušrici negiraju Gospodara (Rabba). Ovi, i mnogi drugi, ajeti potvrđuju da mušrici nisu postigli tevhid rububijjet. Smatrati da su mušrici ostvarili tevhid u rububijjetu je novina u vjeri koja nema uporište među učenjacima selefa. Razdvajanje tevhida na tri vrste može biti prihvatljivo samo kao didaktička podjela, a nikako na način kako to shvataju oni koji zagovaraju ovu podjelu otvorivši na taj način put tekfiru muslimana.

Bajazid Nicević

261 views

Recent Posts

See All
bottom of page