top of page

Vehabizam kao alternativa


Hafiz Esmir ef. Selimović


Na ovaj tekst me nagnao stav nekih naših Bošnjaka i Bošnjakinja, koji samo nominalno podržavaju vehabizam dok inače u svojim privatnim životima nisu uopće praktikanti vjere a kamoli vehabijskog učenja. I to je njihovo pravo, da se razumijemo.


Naravno, osjeća se razočaranost i to je sasvim opravdano, ali nažalost nisu nimalo svjesni šta vehabizam kao ideologija koju oni vide kao alternativu islamu u Bosni kakav je oduvijek, predstavlja.


Zato evo samo nekoliko naznaka o tome od čega se odustaje a šta se prihvata.


Umjesto jedinstvene nauke hadisa sa svim njenim ograncima, i uleme koja izučava tu nauku preko 1000 godina, sa lancem prenosilaca sve do Poslanika, alejhisselam, vehabijske kolovođe nude Albanija, bin Baza, ibn Usejmina i Fevzana bez seneda, koji su svu nauku hadisa sveli na samo jedan mali ogranak.


Albani ponekad za hadis kaže da je sahih a ponekad za isti kaže da nije sahih.


Ibn Usejmin, jedan njihov autoritet, kaže da ne treba gledati na to kako Albani ocjenjuje hadis zato što griješi a sam ibn Usejmin ocjenjuje hadise po tome što "osjeća u duši da nešto nije u redu sa tim hadisom". To je njihova naučna metodologija.


Umjesto hiljadugodišnje mezhebske tradicije sa metodologijom islamskog prava, vehabijske kolovođe nude izvođenje šerijatskih pravila u svjetlu nefsanske pohote i poriva. Izmišljaju nove vrste braka "misjar", kako bi opravdali svoje slijeđenje niskih strasti.


Slijede Kur'an i Sunnet ali po shvatanju i razumijevanju gore spomenutih, naučno labilnih kolovođa dok odbijaju shvatanje četvorice imama mezheba.


Umjesto duhovnosti u islamu koja nam je iznjedrila najveće duhovnjake na svijetu, vehabijska duhovnost se ogleda u džinologiji i komunikaciji sa džinnima.


Naspram ljudi koji su dali doprinos cjelokupnoj ljudskoj civilizaciji poput Mevlane Rumija, Gazalija, ibn Arebija, vehabijske kolovođe nude istjerivače duhova, koji besramno naplaćuju ogromne svote za liječenje učenjem Kur'ana. Hodže im zavide.


Umjesto hiljadugodišnje kulture i umjetnosti koja se razvila u okvirima islama, poput Tadž Mahala kojeg su sufije projektovale, vehabizam nudi razaranje svega što ljudsko društvo čini civilizovanim.


Doskora su suvereno vladali u Saudijskoj Arabiji, da su mogli ikakvu civilizacijsku vrijednost ponuditi, ponudili bi za ovo vrijeme koliko su vladali, ali ništa.


Porušili su sve što su mogli od tragova sa historijskim značajem a na tim mjestima su pravili hotele i javne toalete.


Umjesto širenja islama lijepom riječju, kao što je to bio običaj prije, vehabizam je uveo širenje straha od islama vehabijskim terorizmom.


Koliko su pogodno tlo za manipulaciju govori i to da je Vučić za svoje potrebe uzgojio svoje, srpske vehabije.


Najpoznatiji su: Miloš Žujović, on je na islam prešao preko Igora Despotovića a Goran Pavlović je redovno posjećivao Gornju Maoču. Naravno, radi se o srbijanskim špijunima koji vješto manipulišu naivnim sljedbenicima vehabizma.


Narode, kako hoćete, ali to učenje nema veze ni sa vjerom koja ima svoje temelje i ogranke, svoje nauke i naučavanja, svoju ulemu koja je bdjela 1000 godina nad vjerom dok prije 200 godina nije došlo vehabijsko učenje, a još manje sa razumom kojeg treba po Kur'anu upregnuti i dobro razmisliti.


Ko prihvati vehabizam prihvatio je neznanje, lutanje, pohotu, sirovost, agresivnost, nekulturu a džinne dobija gratis.


Naravno, čast izuzetcima, kojih je uvijek malo.

210 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page