top of page

Držite se džemata




Zloglasna četiri "imama" vehabija: Bin Bāz, Albānī, Ibn 'Usejmin i el-Favzan su svi proglašeni devijantnim novotarima od strane uleme ehli sunneta vel džema’ata. Što znači, da su se protivili 'akidi (vjerovanju) ehli sunneta i nisu bili Hanbelije, Eš’arije ili Māturīdīje u vjerovanju - sunijskim školama teologije koje nisu priznavali.


I nisu bili sljedbenici četiri mezheba, nisu bili Hanefije, Malikije, Šafije ili Hanbelije, što je predsoblje za otpadništvo. U fikhu (pravu) su išli protiv idžma'a i protiv (sunijskih) mezheba u mnogim pitanjima. Zabranili su taklīd (slijeđenje) mezheba, uveli su bezbroj zlih novotarija i nisu bili na usulu (metodologiji) četiri imama (ehli sunneta)!


Što se tiče poznate vehabijske tvrdnje da su gore spomenuti zloglasni "imami" bili hanbelije u 'akidi, to je očigledna laž. Neosporno je da su bili protiv hanbelijske 'akide, što je vidljivo iz njihovih djela. Oni su u svojim djelima kritikovali tefvid i mnoga druga vjerovanja hanbelija, a bili su poznati zagovornici učenja nedždanskog šejha (Muhammed b. Abdulvehhaba).


Držite se džemata i ne dajte da vas zavaraju oni čija je dava (poziv u sektu) proširena po cijelom svijetu uz pomoć saudijskih petrodolara i društvenih mreža.


(Izvor: Clarifying Light)

311 views

Recent Posts

See All
bottom of page