top of page

Jedan od najučenijih ashaba



Svaki od pejgamberovih, alejhisselam, ashaba je zvijezda vodilja. Jedan od najviše poštovanih ashaba jeste i hazreti Abdullah ibn Mes'ud. Njegova bliskost sa resulullahom, alejhisselam, njegova iskrenost i odanost prema istini i prema poslaniku, alejhisselam, osigurala mu je istaknuto mjesto u historiji pa ga muslimani danas širom svijeta spominju po dobru, iskrenosti i hrabrosti, i tako će ostati do Sudnjega dana. Abdullah b. Mes'ud, radijallahu anh, je zbog bliskosti Allahovome poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, prenio jako mnogo hadisa.


Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je o njemu kazao sljedeće:


“Učite Kur’an od sljedeće četiri osobe: Ibn Ummi Abda (Abdullah b. Mes’ud), Muaza b. Džebela, Ubejja b. Ka’ba i Salima.” (Buhari, “Fedailu ‘l-Kur’an”)


Jednog ga je dana Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, slušao dok je učio Kur’an Časni u njegovoj džamiji. Okupljenima oko sebe je tom prilikom kazao:


“Ko želi da uči Kur’an kako je i objavljen, neka uči kao što ga uči Ibn Ummi Abd, Abdullah b. Mes’ud.” (Ahmed, El-Musned, 1/26, 374-4669)


Abdullah b. Mes’ud, radijallahu anh, je bio od ashaba koji su bili najupućeniji u kur’anske znanosti i propise koji se deriviraju iz njih. Sljedeće riječi podržavaju izneseni stav: “Kunem se da u Allahovoj Knjizi nema nijedne sure, a da ne znam gdje je objavljena. Isto tako se kunem da nema ni ajeta, a da ne znam povodom koga je spušten. Kad bih znao da ima neko, ko bolje poznaje Allahovu Knjigu, uistinu bih se popeo na jahalicu i otišao mu, pa makar i daleko bio!”


Opisan je kao mršav, nizak čovjek, vrlo tamne puti, i glatke kose koja mu je seza;a do ramena. Nosio bijelu odjeću, a mogao se prepoznati u mraku po prepoznatljivom, visokokvalitetnom parfemu. Bioje društven i spreman da progovori kako bi utjesio ljude. Po svom karakteru i ciljevima, za njega se govorilo da je osoba "najviše nalik Muhamedu (a.s.)"


Hanefijski mezheb, je nastavak škole, izmedju ostalih, i Abdullaha b. Mesuda, radijallahu anhu.


(Više autora)

35 views
bottom of page