top of page

HUTBA: Samo je islam vjera priznata kod Allaha…



Samo je islam vjera priznata kod Allaha, a pripreme za hadž SLJEDEĆE godine počinju sada!


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda, alejhisselam, poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.''(Ez-Zarijat 55.)


Shodno ovoj Božanskoj poruci, podsjećam sebe i vas da sam prošlog petka govorio na temu:


Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva!?


Danas, prvog petka u mjesecu junu, govorit ću na temu: Samo je islam vjera priznata kod Allaha, a pripreme za hadž SLJEDEĆE godine počinju sada!

Stoga, odsjećam sebe i vas na riječi Uzvišenog Allaha: „Samo je islam vjera priznata kod Allaha...“ (Ali Imran, 19)


Islam je blagodat na kojoj trebamo biti zahvalni Uzvišenom Allahu, jer je to put uspjeha i spasa za čovječanstvo na oba svijeta. Islam znači pokornost i predanost samo Jednom Jedinom Bogu koji zaslužuje obožavanje Allahu Uzvišenom, Koji je dao ljudima uputu za život i pokazao im kako da uspiju u životu.


A da bi se uspjelo u životu onda se mora biti odan, pokoran i predan samo Uzvišenom Allahu i Njegovim propisima kojima je uredio ljudski život.

Odan je onaj ko je svoj život utemeljio na pet stvari koje islam čine: „svjedočiti da nema drugog boga sem Allaha i da je Muhammed,alejhisselam, Njegov rob i poslanik, klanjati namaz (tj. propisane namaze), postiti ramazan, izdvajati zekat i hadž obaviti.“


Šehadet su vrata islama, ili bi smo mogli reči da je to zakletva kojom čovjek izjavljuje svoju odlučnost da bude odan samo Jednom Bogu Allahu Uzvišenom. No i pored izgovaranja jezikom šehadet bi trebao da označava da se srcem vjeruje, jezikom očituje a djelima potvrđuje ta odluka da se samo Allahu bude odan i pokoran. To je nešto što je, manje više, prisustno kod svakog od nas, barem na jeziku i u srcu, a koliko je u praksi drugo je i teško pitanje na koje svako od nas treba sebi da odgovori.


Drugo na čemu se temelji islam, a bez temelja nema ništa čvrsto, stabilno i jako, jeste namaz. Namaz je svakodnevna obaveza svakog punoljetnog i umno zdravog muslimana i muslimanke. Znači, da nikako klanjati nisu dužna samo maloljetna djeca i maloumne osobe, a oni koji redovno ne klanjaju neka se svrstaju u koju hoće od tri spomenute kategorije ljudi.


Treće na čemu se temelji islam jeste post mjeseca ramazana, što je također obaveza svakog umno zdravog i punoljetnog muslimana i muslimanke. Ramazan smo postili prije nepuna dva mjeseca, ali duh ramazana treba da lebdi nad nam i da živi u nama!?


Četvrti temelj islama je zekat, tj. izdvajanje ili plaćanje određenog dijela imovine ako ista dostigne potrebnu količinu ili nisab, te uz to bude u posjedu vlasnika cijelu hidžretsku godinu. Ovom obavezom nisu zaduženi svi muslimani i muslimanke, nego samo oni čija imovina dostigne određenu količinu i kod vlasnika bude cijelu godinu. Vrijeme izdavanja zekata je onda kada se navrši nisab kod većine imovine, a kod poljoprivrednih proizvoda odmah kod ubiranja, što bi se reklo odmah na njivi da se odvoji zekat.

Peti temelj islama je: hadž obaviti. A hadž obaviti je dužan, I TO ODMAH, onaj ko ima imetka i komunikacije dozvoljavaju dolazak do Medine i Meke kako bi obavio propisane hadžske radnje, ali i da putnik porodici ostavi toliko imetka da neoskudijeva do njegovog povratka. Uzvišeni Allah je kazao: „i oglasi ljudima hadždž! – dolaziće ti pješice i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali...“ (El-Hadždž, 27-28)

Ko je na vrijeme brinuo na hadž će krenuti iduće hefte, ako Bog da.


Dakle, svi na koje se odnosi obaveza hadža dužni su ga odmah obaviti, kao što su dužni klanjati namaz u njegovu vremenu ili postiti mjesec ramazana.


Odgađanje odlaska na hadž onih koji su dužni ga obaviti, pa ga potom ne uspiju iz nekog razloga obaviti, (zbog smrti ili propasti imetka) smatraju se velikim griješnicima. Na to posebno upozorava Muhammed a.s. kada kaže: : „Ko bude u mogućnosti hadž obaviti pa ga ne obavi, neka umre ako hoće kao jevrej ili kao kršćanin.“


OVO JE OZBILJNO UPOZORENJE koje moramo uzeti u obzir, i povesti računa da se na nekog od nas ne bude odnosio.


S druge strane vrlo često ljudi uzimaju sebi za pravo da govore o tome šta je važnije, klanjati ili dobro činiti, djecu školavati ili hadž obaviti, sinu stan uzeti ili za njegovu svadbu potrošiti deset-petnaest hiljada KM ili na hadž otići isl.


Smatram i vjerujem da ovakve dileme imaju oni čija vjera u Allaha nije čvrsta i koji se na Allaha čvsto NE OSLANJAJU. Uzvišeni Allah poručuje vjernicima: „O vjernici, namaz klanjajte, i Gospodaru svome pokorni budite, i dobra djela činite, da biste postigli ono što želite.“ (El-Hadždž, 77)


Prema tome, namaz, post, zekat i hadž ne mogu bez dobrih djela, kao što su dobra djela bez njih poput pjene na površini vode, a temelji islama su na istom nivou, stepenu i deredži.


Niko nema pravo da kaža da je hadž manje vrijedan i važan od namaza, posta ili zekata, ili pak da to kaže za zekat u odnosu na post ili namaz isl.

A koja je vrijednost hadža i zašto ići na hadž, možemo vidjeti i razumijeti iz sljedećih izreka Muhammeda, alejhisselam!


U prvoj od njih Muhammed, alejhisselam, je rekao: „Ko obavi hadž, a nije zgriješio (počinio veliki grijeh) niti se svađao, vraća se kući čist od grijeha kao od majke rođen.“


U drugoj izreci Muhammed, alejhisselam, je kazao:


„... Koji god musliman izađe iz svoje kuće želeći da obavi hadž i posjeti Allahovu Časnu kuću pa ga snađe smrt prije nego dođe do nje, Allah mu garantuje džennet.''


Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, nam priča da je Muhammed, alejhisselam, upitan o vrijednostima hadža rekao: „Kada čovjek izađe iz svoje kuće kako bi obavio hadž ili umru, kada god bi podigao nogu da bi napravio korak, s njegova tijela grijesi otpadaju kao što lišće otpada sa drveća. Kada dođe u Medinu i uruči mi selam, meleki mu odvrate selam. Kada dođe na Zul-Hulejfu i okupa se, Allah ga očisti od grijeha. Kada obuče ihrame, Allah mu obnovi dobra djela. Kada kaže: ''Lebbejkallahumme lebbejk! – Odazivam Ti se Gospodaru odazivam.'', Gospodar mu odgovori: Odazivam ti se i hrlim. Čujem tvoje riječi i gledam te. Kada uđe u Meku i obavi tavaf, pa učini sa'j između Safe i Merve, Allah mu neprestano spušta dobra ... Kada pobacaju svoje kamenčiće i glave obriju svoje, i kada posjete Ka'bu, glasnik ispod Arša poviče: „Vraćajte se svojim kućama, oprošteni od grijeha i nastavite se truditi i raditi od početka.“

Eto braćo ovo su samo neke od vrijednosti hadža, pa vi koji niste obavili hadž a imali ste mogućnost i ove godine otići Allahu se pokajte i nijet donesite da ćete to prvi sljedeći put učiniti! Nemojte više nikada odgađati kako nebi potpali pod upozorenje Muhammeda, alejhisselamkoji je rekao: ''Ko mogne obaviti hadž pa ga ne obavi neka umre ako hoće kao čifut ili kršćanin.''


Oni koji nisu obavili hadž a još uvijek nemaju toliko imetka neka rade na tome jer to je uistinu nešto za šta se ite kako isplati raditi.


Posebno pušaći kada bi samo ostavljali na stranu onoliko koliko dnevno puše vidjeli bi da bi vrlo brzo sakupili potreban novac za odlazak na hadž.


A kladioničare odvraćajte od kladionica!


Kažu da su životinje srele mrava kako žuri, pa ga pitale kud tako žuriš? Mrav im odgovori da ide na hadž. A onda mu kažu, pa kako ćeš, vidiš kako ideš, koliko ti je potrebno? A mrav im odgovori: Ja sam kreno pa kad stignem!?


E tako je braćo i sa nama. Valja raditi na tome iskreno radi Allaha. Nemojmo tražiti neke bezvrijedne izgovore za svoj neodlazak na hadž, jer Allah zna pravu istinu i Njemu ne možemo ništa sakriti.


S druge strane oni koji su obavili hadž, a mogu opet otići neka to čine za svoje bližnje koji to nisu obavili, jer Muhammed a.s. je rekao: „Čovjek kada umre njegova djela prestaju osim u tri slučaja: „... jedan od njih je kada ostavi hajirli dijete pa se Allahu moli za svoje roditelje.“


Gospodaru, daj nam snage da vjeru u srcima nosimo s ljubavlju, da temelje vjere u sebi čvrsto izgradimo i da svoju vjeru ljubomorno kao biser čuvamo.


Gospodaru, daj da budemo od Tvojih iskrenih i čestitih robova. Amin!


Nazif ef.Garib

41 views

Recent Posts

See All
bottom of page