top of page

Hadži kadija Redžep ef. Muminhodžić, velikan duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine

Updated: Jul 8, 2022


S desna: Redžep ef. Muminhodžić, Sead ef. Seljubac

Hadži Redžep (Uzeir) Muminhodžić, istaknuti imam starije generacije, hatib, kadija i vrsni mu'allim (vjeroucitelj), rođen je 7. jula 1906. godine u Šerićima, općina Živinice. Završio je Behram-begovu medresu 1924. godine. Školovanje je nastavio na Šerijatskoj sudackoj skoli u Sarajevu, a u Skoplju je polozio drzavni ispit. Po okončanju formalnoga obrazovanja obavljao je poslove muallima u sibjani mektebu te je privremeno vršio dužnost imama i vaiza Selimije džamije i mu'allima ženskog mekteba u Doboju. Na toj dužnosti je bio nekoliko mjeseci. U završnom računu o gospodarenju imetkom Ujedinjenih vakufa u Doboju za godinu 1934/35. Redžep‐ef. se spominje kao imam Selimije od 1.12.1934. do 31.3.1935. godine. Dužnosti šerijatsko-sudskog pripravnika je obavljao na Kosovu.


Stoji prvi s lijeva: Redžep ef. Muminhodžić. Fotografija: mizbanovici.ba

Većinu radnog vijeka proveo je na mjestu imama i mu'allima u Lukavcu kod Tuzle, od 1941. do 1982. godine. Radio je u džematu Turski Lukavac, a poslije penzionisanja u džematu Modrac. Njegov aktivizam u podučavanju vjeri i njenim propisima bio je uzrok čestih pritisaka komunističkih vlasti, no on je ostajao ustrajan u svome pozivu i metodama podučavanja. Kao rezultat te presije nad njim, u periodu od 1951. do 1962. godine oduzeto mu je pravo bavljenja imamskom profesijom pa se morao snalaziti i raditi u zemljoradničkoj zadruzi i ucopćinskim službama u Lukavcu. Uprkos tome, postizao je izvanredne rezultate u vjeronauci, pogotovu za vrijeme intenzivne, svakodnevne vjerske nastave za vrijeme ljetnih raspusta kada bi angažirao i veliki broj učenika iz Gazi Husrev-begove medrese, ali i onih koje bi sam osposobio da djeluju kao vjeroučitelji. Muminhodžić je, moze se kazati, utemeljitelj i posebne metode odgojnog rada s mladima, tzv. ferijalne vjerske pouke za djecu i mlade.


Kadija hadži Redžep ef. Muminhodžić

Muminhodžić je taj svoj program sam tako nazvao (Husejnović, 1996) i zalagao se za njegovu primjenu u svim mektebima. Kao polazište u osmišljavanju programa bilo je Muminhodžićevo rezoniranje da su raspusti (i ljetni i zimski) vrijeme kada su polaznici rasterećeni od školskih obaveza i kada se mogu kvalitetnije i sadržajnije posvetiti mektepskoj edukaciji. Shodno tome, nastava je organizirana svakodnevno, u više grupa. U zavisnosti od broja polaznika mogla je trajati i do kasnih popodnevnih sati. Nije prekidana ni zimi ni tokom ramazana. U određivanju satnice rada grupa vodio je računa o uzrastu polaznika i njihovim potrebama, kao i potrebama njihovih porodica u radu na imanjima: stariji su dolazili rano (da bi kasnije mogli pomagati porodicama u poslovima), a mlađi kasnije, kada se naspavaju i doručkuju. (Mehmedćehajić, 2015)



Autor je poznatog vjeronaučnog udžbenika Ta’limu‐l‐islam (Podučavanje islamu), koje je doživjelo više izdanja i do sad je štampano u više od stosedamdeset hiljada primjeraka. U svom uvodu prvog izdanja potpisao se kao Redžep Mu’min ‘Ajni. Udžbenik je, kako kažu njegovi učenici, pisao iz mekteba za mekteb.


U uvodu ovog djela poseban akcenat je stavio na praktični rad s polaznicima vjeronauke, savjetujući vjeroučitelje:


"Vjeroučitelji, koji propuste praktični rad na vježbanju polaznika u izvođenju namaskih radnji u pet dnevnih namaza i uzimanju abdesta čine neoprostiv grijeh prema svom vjeroučitejskom pozivu, jer njihovi polaznici, koji su samo teorijski obučeni, neće izvršavati obrede pet dnevnih namaza, pa će zbog toga mnogi od njih i svoje vjerovanje u Boga, kao glavnu vrijednost svoga uma i srca oslabiti ili, ne daj Bože, potpuno pomračiti."


Navedeno djelo se decenijama koristi u našim mektebima. Iz te knjige sam i ja učio, kao i generacije prije i poslije mene. Sebepom je da stotine hiljada muslimana nauče kako namaz obaviti, postiti, abdest uzeti, zikir činiti, Allahu robovati.


Mezar Redžep ef. Muminhodžića. Fotografija: Muris Mašić

Tokom više od pola stoljeća Muminhodžić je predano radio na podučavanju učenjima islama, i ostao je u sjećanju kao vrstan alim i neumoran radnik za unapređenje vjerskog života, a posebno mektepske pouke, ne samo Lukavca i okoline nego i cijele naše domovine.


Hadži kadija Redžep ef. Muminhodžić, velikan duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, preselio je na ahiret u svojoj 96 godini života, dženaza mu je klanjana 22. aprila 2002. godine a ukopan je u haremu Turali-begove džamije u Tuzli.


Rahmetullahi te’ala ‘alejhi rahmeten vasiaten. Rida'en lillahi-l-Fatiha.


(Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka)


Izvori i literatura :


1. Sevret Mehmedćehajić, Redžep Muminhodžić – život i odgajateljski rad.

2. Ibrahim ef. Halilović, Pet stoljeća Čaršijske džamije u Doboju.

854 views
bottom of page