top of page

ŠTA MOŽEMO UČINITI ZA NAŠE UMRLE?



Mi često osjećamo prazninu, kao da nam nešto u životu fali, zbog nama dragih osoba koje su na ahiret preselile. Zbog toga se u nama javlja potreba da za njih nešto nakon njihove smrti uradimo. Ulema se u najvećem broju po ovom pitanju složila da je najbolje da se za umrlu osobu udjeli sadaka, učini neko dobročinjstvo siromašnim i oskudnim muslimanima, donirati u razne hairli projekte, kao što su: štampanje Kur'ana, islamske literature, korisne naučne literature, finansiranje medresa i Islamskih fakulteta, doniranje u humanitarnim organizacijama, činiti dovu svojim umrlima i t.d. Sve to u vidu dobrovoljnog ibadeta zasnovanog na bazi preporuka Allahovog Poslanika s.a.v.s., koji je njegovim ashabima dozvoljavao da čine razne hajrate za svoje roditelje kako ćemo kasnije navesti u daljem tekstu.


Isrtažujući Sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. vidjećemo da nema nikakve prepreke da se Allahu dž.š. konstantno možemo obraćati dovom ili drugim dozvoljenim ibadetima za naše roditelje, bljižnje, prijatelje, poznanike i mu'mine koji su preselili na ahiret. Svakako da je to preporučljivo u Kur'anu i utemaljeno kako rekosmo dozvolom samoga Poslanika s.a.v.s. i uleme. Kao prilog temi donosimo nekoliko primjera iz života Allahovog Poslanika s.a.v.s. i njegovih ashaba kao odgovor i rješenje na pitanje: Šta treba činiti kada nam neko preseli na ahiret i kako se ponašati?


U komentaru sljedećeg ajeta stoji:


الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.


"Oni koji budu govorili: "Gospodaru naš, mi, zaista, vjerujemo; zato nam oprosti grijehe naše i sačuvaj nas patnje u ognju!" (Ali Imran, 16)


Navodi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:


"Allah Uzvišeni se spušta svaku noć na ovozemaljsko nebo, gdje ostaje posljednju trećinu noći, pa kaže: "Ima li koga da nešto traži, pa da mu dam? Ima li koga da nešto moli, pa da mu udovoljim molbi? Ima li koga da traži oprost, pa da mu oprostim?" (Buhari, Muslim)


Ovo je dokaz da možemo tražiti oprost i činiti dove za sebe a i za naše umrle, jer hadis je općeg karaktera, a Allah najbolje zna.


U komentaru sljedećeg ajeta stoji:


الَّذِينَ يَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ

لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ

وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ.


"Meleki koji drže prijesto i oni koji su oko njega veličaju i hvale Gospodara svoga i vjeruju u Nj i mole se da budu oprošteni grijesi vjernicima: "Gospodaru naš, Ti sve obuhvataš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri!“ (Mu'min, 7)


Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:


"Kada moli musliman za svoga brata u odsutnosti, meleki izgovaraju "amin" na tu dovu i kažu: "I tebi bilo kao što moliš za njega." (Muslim)


Takođe i ovo je dokaz da možemo tražiti oprost i činiti dove za muslimane umrle, jer i ovaj hadis je općeg karaktera, a Allah najbolje zna.


U komentaru sljedećeg ajeta stoji:


وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُم بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُم مِّنْ عَمَلِهِم

مِّن شَيْءٍ.


"Onima koji budu vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključujemo djecu njihovu, a djela njihova nečemo nimalo umanjiti..."(Tur, 21)


Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:


„Doista insanu bude podignut stepen-deredža u Džennetu, a on upita: ‘Zbog čega ovo?’ Pa mu bude kazano: ‘Zbog istigfara-traženja oprosta tvoga djeteta za tebe.“ (Ahmed, Ibn Madže-sahih)


Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:


"Kada čovjek umre, prestanu mu sevabi stizati, osim u troje: trajna sadaka, nauka kojom se svijet koristi i dobro dijete koje za njega dovu čini." (Muslim)


U komentaru sljedečeg ajeta stoji:


وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا.


"Budi prema njima (rodteljima) pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali." (Isra, 24)


Prenosi se da je Malik ibn Rebi'a Es Sa'di rekao:


"Dok sam bio kod Allahovg Poslanika s.a.v.s. došao mu je jedan ensarija i rekao: "Allahov Poslaniče, ima li neko dobro koje mogu učiniti za svoje roditelje nakon njihove smrti? Odgovorio je: Da četiri stvari: dova za njih, istigfar za njih i ispunjenje njhovih ugovora, ukazivanje počasti njihovim prijateljima i njegovanje rodbinskih veza koje ti dolaze od njihove strane. To je dobročinstvo koje možeš učiniti nakon njihove smrti." (Ebu Davud, Ibn Madže, Ahmed)


Allahov Poslanik Ibrahim s.a.v.s. je učio sljedeću dovu za svoga oca, koju Allah dž.š. objavljuje i u Kur'anu Muhammedu s.a.v.s. tako da je mi učimo na zadnjem sedenju u namazu moleči za oprost nama samim, rodteljima i svim vjenicima:


رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ.

"Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima - na Dan kad se bude polagao račun." (Ibrahim, 41)


Za sebe, roditelje, bližnje i sve mu'mine uči se sljedeča Kur'anska dova, koju je Allah dž.š. propisao vjernicima u hadžskim obredima, koju mi učimo u namazu na zadnjem sjedenju:


رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.


"Gospodaru naš podari nam dobro na dunjaluku i dobro na ahiretu i sačuvaj nas patnje u vatri." (Bekare, 201)


Jedan čovjek je došao kod Allahovog Poslanika s.a.v.s. i rekao mu:


"Božiji Poslaniče, moja je majka iznenada preminula, ne ostavivši nikakvu oporuku; da je šta sigla reći, mislim da bi tražila da se podijeli sadaka - pa hoće li ona imati kakve nagrade ukoliko ja u njezino ime podijelim sadaku?" "Hoće", kazao mu je Poslanik." (Buhari, Muslim)


Ashabu Sa'adu ibn Ubadi umrla je majka dok je on bio negdje odsutan, pa kad se vratio otišao je kod Allahovog Poslanika s.a.v.s. i rekao mu:


"Božiji Poslaniće, meni je, dok sam bio odsutan, umrla majka pa hoće li njoj šta koristiti ako ja u njeno ime podijelim sadaku? "Hoće", kazao nu je Poslanik. "Eto, onda, ti mi budi svjedok da ja dajem dva svoja palmovika na ime sadake za nju!", rekao je on." (Buhari, Muslim)


Sa'ad ibn Ubade je jedne prilike rekao:


"Božiji Poslaniče, Sa'adova majka je eto umrla pa - reci mi koja je sadaka najbolja? "Voda!", kazao je Poslanik i Sa'ad je iskopao jedan bunar. "Ovo je za Sa'adovu majku!", rekao je." (Ahmed)


Jedan čovjek je Allahovom Poslaniku s.a.v.s. rekao:


"Umro mi je otac i iza sebe je ostavio nekog imetka, no nije ostavio nikakvu oporuku - hoće li njemu biti dovoljno da ja u njegovo ime dadnem sadaku?" "Hoće!", odgovorio je Poslanik." (Muslim)


Ebu Burejde priča:


"Došao sam u Medinu. Odmah me je posjetio Abdullah ibn Omer i rekao mi : - Znaš li zbog čega sam ti došao u posjetu? - Ne znam - rekoh mu a on mi reče: - Čuo sam kada je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko želi da zijaret ućini svoga oca u mezaru, neka posjeti očeve prijetelje". Između moga oca Omera i tvoga oca postojalo je veliko prijateljstvo i ljubav, pa sam zbog toga došao da te posjetim." (Ibni Hibban)


Prenosi se od Ebu Derda'a r.a. koji kaže:


"Pričali smo sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., pa je on rekao: "Allah, dž.š., neće odgoditi ništa kada mu dođe propisani rok, nego se produženje života postiže dobrim potomstvom, koje Allah, dž.š., dadne Svome robu. Oni mole Allaha, dž.š., za njega nakon njegove smrti i ta dova dospije do njega u kaburu. Eto, to je produženje života." (Ibn Ebi Hatim)


Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao:


“Za sedam stvari će Allahovom robu pristizati nagrada, a on je mrtav u svom kaburu:


1. Ko drugoga nečemu poući,

2. Ko sprovede tekuću vodu,

3. Ko iskopa bunar,

4. Ko zasadi drvo,

5. Ko sagradi Džamiju,

6. Ko iza sebe ostavi Mushaf i

7. Ko iza sebe ostavi dijete koje će tražiti oprosta za njega nakon njegove smrti.” (Bezzar-hasen)


Prenosi se od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao:


“Zaista od dobrih djela vjernika za koja će imati nagradu i poslije smrti je:


1. Nauka koju je proširio,

2. Dobro djelo što ga je ostavio,

3. Mushaf napisani što ga je ostavio u nasljedstvo,

4. Džamija koju je sagradio,

5. Kuća koju je napravio za putnika,

6. Rijeka čiji je tok obnovio i

7. Sadaka koju je iz svog imetka, u zdravlju i za života podijelio.” (Ibn Madže-hasen)

Sufjan ibn Ujejne je rekao:


"Ko bude redovno klanjao pet dnevnih namaza, taj se zahvalio Allahu dž.š., a ko bude nakon obavljenih namaza učio dovu za svoje roditelje, taj se zahvalio roditeljima." (Ebu Tajjib Siddik hasan, Vesajallah ve vesaja resulihi, 68)


Iz navedenog zaključujemo da je Allah dž.š. nama dao riješenje za svaku stvar pa i za ovo veoma važno pitanje. Milostivi Allah, Uzvišeni Stvoritelj, Apsolutni Vladar svih svjetova je nama poslao posljednjeg i najboljeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., da nam na najbolji način to objasni. Mi smo počašćeni tumčenjem od čovjeka koji je bio oličenje Kur'ana. On je živi Kur’an koji je zemljom hodao - Allahov Poslanik, i Njegov miljenik Muhemmed s.a.v.s. Ako je najbolje je ono djelo s kojim je zadovoljan naš Gospodar, pa zašto onda to ne činiti. Ako kažemo da je dunjalučki život jedan, zašto se onda njime ne pokoriti samo Allahu dž.š. u zamenu za Njegovu milost, oprost i Džennet, obečani vječno i zauvjek.


Allahu Uzvišeni, Ti koji mijenjaš stanja srca, ojačaj i uputi naša srca, u Tvome dinu, Tvojom milošču, i podari nama i našim roditeljima Firdevs počasni i predivni. O Živi i Vječni, tako ti Tvoje svjetlosti sa kojom je obasjan svaki djelič Arša. Milostivi Allahu, daruj nam Tvoju neizmejrnu milost i oprost, kao i šefa'at Tvoga miljenika Muhammeda s.a.vs., i sastavi nas sa njime kod kevser vrela. O Ti koji si od milostivih Najmilostiviji sačuvaj nas iskušenja dunjaluka, iskušenja dedžala, iskušenja kaburskoga, iskušenja dana obračuna i patnje džehennema i podari nam Džennet. Učvrsti nam korake i učini nas nepokoljebljivim na Tvome putu istine - amin.


Kadrija ef. Murić

547 views
bottom of page