top of page

PITANJE: Učenje selefijskih daija?!



PITANJE: Selam, pratim vašu stranicu i vidim da imate dosta tekstova koji pobijaju učenje koje šire daije selefije. Zanima me dali je dozvoljeno uzimati znanje i dali je ispravno to učenje? (F.Z.)


ODGOVOR: Alejkumusselam. Allah vas nagradio što se zanimate za našu lijepu vjeru i što pratite rad našeg portala. Učenje koje šire pseudo-selefijski misionari vanjštinom imaju dosta sličnosti sa islamskim naukom, međutim u akaidu, odnosno vjerovanju, slijede akaid mudžessima i mušebbiha. To vjerovanje je kufr shodno idžmau ehli sunneta vel džemaata. Sem pogrešnog vjerovanja oni ne slijede niti jednu od četiri sunijska mezheba koji jedini imaju sened prenošenja znanja, tako da i u fikhu imaju jako oprečne stavove i nemaju usul ili metod izvođenja pravnih decizija. U konačnici, nije dozvoljeno slijediti pseudo-selefijsku sektu zbog očitog odudaranja od temelja islamskog vjerovanja! Više o blasfemijskim stavovima ove sekte možete naći na linku:



Imam Nablusi u djelu Hulasatu't-Tahkik kaže:


„U vremenu u kojem živimo nije dozvoljeno slijediti bilo koji mezheb osim ova poznata četiri. Razlog tome nije to što su oni jedini ispravni nego to što nijedan drugi mezheb nije očuvan i do nas nije prenešen lancem sigurnih prenosilaca. Da jeste, bilo bi dozvoljeno slijediti ga kao i ostala četiri, međutim nije.”


A Allah, dželle-ša’nuhu je rekao:


„Jedina priznata vjera kod Allaha je islam.” (Kur’an, Ali-Imran, 19.)


„A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima.” (Kur’an, Ali-Imran, 85.)


Obaveza je da se držimo Allahove vjere, učenja koje je prenešeno Allahovom Poslaniku, alejhisselam, a koje je on prenio ashabima, oni tabi’inima (Ebu Hanife koji je naš imam je bio tabi’in), a tabi’ini senedom prenijeli na svoje učenike i tako do današnjih dana.


(Redakcija)

293 views

Recent Posts

See All
bottom of page