top of page

Ugnjetavački režimi su destruktivna sila…


Sistemska diskriminacija na osnovu spola, rase, vjere ili socioekonomskog statusa samo je jedna vrsta ugnjetavanja; drugi oblici uključuju autoritarne režime koji guše osnovna ljudska prava.


Ugnjetavački režimi su destruktivna sila koja koči razvoj, podržava nejednakost i nagriza temeljne kvalitete onoga što znači biti čovjek. Tlačitelji često koriste svoj položaj kako bi marginalizirali i pokorili druge, oduzimajući im slobodu djelovanja i glas, što krši temeljne principe međunarodnog prava i pravičnosti. Na taj način se uliva strah koji utišava ljude koji čeznu za jednakošću i pravdom. Potlačeni nisu u stanju izraziti svoje mišljenje, braniti svoja prava ili potaknuti promjene jer se boje odmazde ili još goreg ugnjetavanja. Ta šutnja hrani začarani krug nepravde i patnje.


Strukture opresorskih režima koji djeluju na principima apartaheida moraju biti srušeni kolektivno kako bi se stvorilo društvo koje je pravedno i ravnopravno. Zagovaranje i aktivizam ključna su oružja u borbi protiv takvih režima. Ljudi se moraju udružiti, bit glas potlačenih i skršiti decenijski status quo! Napredak ka rušenju ugnjetavačkih režima i izgradnji pravednijeg svijeta može se postići diplomatskim sredstvima, embargom raznih vrsta, finansijskim ograničenjima, kampanjama zagovaranja i zakonskim promjenama.


Na kraju, borba protiv opresije je međunarodni poduhvat, i nije ograničen na određenu grupu ili područje. U cilju borbe protiv ugnjetavanja gdje god da se pojavi, moramo raditi zajedno koliko god nam dijapazon djelovanja nudi. Misliti globalno djelovati lokalno.


(Ertan Č., dip. isl. nauka)

23 views
bottom of page