top of page

U Turskoj restaurirano 14 crkava i sinagoga

Sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske u više gradova ove zemlje restaurirano je ukupno 14 crkava i sinagoga.




ISTANBUL (AA) - Sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske u više gradova ove zemlje restaurirano je ukupno 14 crkava i sinagoga, javlja Anadolu Agency (AA).


Prema informacijama do kojih je došao novainar AA, širom Turske djeluje ukupno 167 vjerskih zajednica ili fondacija, među kojima 77 grčkih, 54 armenske, 19 jevrejskih, 10 asirskih, tri kaldejske, dvije bugarske, te po jedna gruzijska i maroni zajednica.


U sklopu aktivnosti Vakufske direkcije Turske koja se bavi restauracijom objekata od historijskog značaja, obnovljene je ukupno 14 crkava i sinagoga.


Obnovljene su Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Grčka pravoslavna crkva Ajamarina na Gokceadi, Asirska katolička crkva u Hatayu, Grčka katolička crkva u Hatayu, Protestantska armenska crkva u Diyarbakiru, Katolička armenska crkva u Diyarbakiru, Crkva Nizip Fevkai u Gaziantepu, Sahinbey sinagoga u Hatayu, Crkva Aja Nikola u Ayvaliku, Crkva Mario Hanna u Hatayu, Crkva sv. Đorđa u Istanbulu, gdje je sjedište Carigradske patrijarhije, te Grčka pravoslavna crkva u Hatayu i Crkva sv. Stefana u Istanbulu.


Crkva sv. Stefana, poznata i pod nazivom "Gvozdena crkva", jedna od najinteresantnijih crkava u Istanbulu i nalazi se na samoj obali Zlatnog roga. Restauracija ove crkve trajala je punih sedam godina.


Također, u toku je restauracija Manastira Tunisina u Istanbulu, Centralne sinagoge u Hatayu, kapele Yildiz Koy na Gokceadi, te armenske crkve Samandag Yogunoluk.

86 views
bottom of page