top of page

SVEĆENIK IZ JERUSALEMA: Odluka Erdogana je veliki doprinos časti i dostojanstva Aja Sofije



Svećenik i predsjednik Međunarodnog jerusalemskog odbora za pravdu i mir Manuel Musellem izjavio je kako se odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o promjeni statusa Aja Sofije u džamiju doprinijelo časti i dostojanstvu ove historijske građevine.


- Shvatite da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan povećao dostojanstvo i čast naše crkve Aja Sofije – napisao je Musellem u poruci na društvenim mrežama.


Pozvao je sve kršćane u svijetu da pozdrave odluku o tome da Aja Sofija kao džamija otvori vrata za molitvu.


- Erdogan je Aja Sofiju iz muzeja, u kojem je bila pod nogama svakoga, pretvorio u džamiju, koja će se voljeti i poštovati i u kojoj će se spominjati i veličati Božije ime – poručio je Musellem te dodao:


Dok god musliman poštuje moju crkvu, poštuje i mene. Povijest i sudbina željeli su da se ova velika crkva sa svojim narodom vrati u islamu.

Podsjetio je kako su u Španiji i u arapskom svijetu brojne crkve pretvorene u džamije, ali isto tako i brojne džamije u crkve. Kako je kazao, u Aja Sofiji se nekad čitala Biblija, od sada će se čitati Kur’an.


Podsjetio je i na to kako kršćani i muslimani u pojedinim evropskim zemljama koriste ista mjesta za obavljanje molitve, piše Anadolija.

- Stoga, nemojte ih sprečavati da klanjaju u našim crkvama. Oni su naš narod, kao što smo i mi njihov. Mi smo njihovi kost i meso, kao i oni naši. Svaki kršćanin mora štititi muslimana, kao što i musliman Arap treba štititi kršćanina – poručio je Musellem.



515 views
bottom of page