top of page

Selef je vremenski period, a ne određeno učenje koje se može slijediti


NE POSTOJE SELEFIJE! SELEF JE VREMENSKI PERIOD, A NE ODREĐENO UČENJE KOJE SE MOŽE SLIJEDITI


Ako kažu:"Slijedimo selef" postaviće im se pitanja:


1. Jesu li učenjaci selefa imali istovjetne odgovore na šerijatska pitanja?

2. Pošto nisu imali istovjetne odgovore, kojeg od učenjaka selefa slijedite i zašto?

3. Ako odrede jednog od učenjaka selefa, mimo utemeljitelja 4 mezheba, postaviće im se pitanje: Da li je kompletno njegovo učenje sačuvano (ibadat, muamelat...)?

4. Pošto je od znanja selefa kompletan fikhski sistem sačuvan jedino od utemeljitelja mezheba (Ebu-Hanife, Malika, Šafije i Ahmeda, r.a.) kako je moguće tvrditi da se slijedi selef ukoliko se slijedi svega nekoliko mišljenja učenjaka selefa, a ostavljaju oni čije je kompletno učenje sačuvano?

5. Ukoliko kažete da birate govore učenjaka selefa, zašto mislite da je istina vidljivija vama nego onim učenjacima selefa čiji stav niste izabrali? Jeste li to vi bolji od selefa?


Kao primjer razilaženja učenjaka selefu saliha čak i po najprostijim pitanjima možemo navesti situaciju ukoliko osoba pod ihramom uništi jaje goluba:


"Alija i Ata, r.a., kažu: Za svaka dva jajeta će platiti dirhem. Zuhri, Šafija, Škola re'ja i Ebu-Sevr, r.a., kažu: Platiće njegovu vrijednost. Malik, r.a., kaže: Obaveza mu je desetina onoga što je obaveza za onu koja ga je snijela. Razišli su se i po pitanju nojevog jajeta: Omer b. el-Hattab, Ibn-Mes'ud, Ibn-Abbas, eš-Ša'bi, Ibrahim en-Nehai, ez-Zuhri, Šafija, r.a., i Škola re'ja kažu: Obavezna mu je njegova vrijednost. Ebu-Ubejde i Ebu-Musa el-Eš'ari, r.a., kažu: Obaveza mu je da posti jedan dan ili da nahrani siromaha. Hasen el-Basri, r.a., kaže: Obaveza mu je mladunče deve. Malik, r.a., kaže: Obaveza mu je desetina cijene velikog kurbana... (dr. Nidal Ibrahim Alereši)


Ne zabijaj glavu u pijesak ne razmišljajući o onome što ti govore oni koji ne znaju riješiti pitanje običnog jajeta!


mr. Sami ef. Džeko


105 views

Recent Posts

See All
bottom of page