top of page

Posljednja hutba koju je kazivao hazreti Osman

Posljednja hutba koju je kazivao hazreti Osman (r.a.):


„Allah vam je uistinu dao ovaj svijet da biste njime tražili ahiret, a nije vam ga dao da biste mu se priklonili. Ovaj svijet je prolazan, a ahiret je trajan i vječan. Neka vas ono što je prolazno ne učini gordim i ne zaokupi od onoga što je vječno! Dajte prednost onome što je trajno nad onim što je prolazno, jer ovaj dunja će biti prekinut, a konačno odredište i povratak je Allahu, azze ve dželle! Bojte se Allaha, držite se zajednice i ne dijelite se!"


Potom je proučio iz Kur'ana:


„I sjetite se Allahove blagodati prema vama, kada ste jedni drugima bili neprijatelji, pa je On spojio vaša srca i postali ste, milošću Njegovom, braća..." (Ali Imran,103)


(Ibn Ebi-d-Dun'ja u "Zuhdu", broj 210; Ibn Kesir u "El-Bidaje ven-nihaje" i dr.)


Priredio: Abdulaziz Rizvić


آخِرُ خُطْبَةٍ خَطَبَهَا عُثْمَانُ فِي جَمَاعَةٍ: إِنَّ اللَّهَ إِنَّمَا أَعْطَاكُمُ الدُّنْيَا لِتَطْلُبُوا بِهَا الْآخِرَةَ، وَلَمْ يُعْطِكُمُوهَا لِتَرْكَنُوا إِلَيْهَا، إِنَّ الدُّنْيَا تَفْنَى، وَالْآخِرَةَ تَبْقَى، لَا تَبْطَرَنَّكُمُ الْفَانِيَةُ، وَلَا تُشْغِلَنَّكُمْ عَنِ الْبَاقِيَةِ، آثِرُوا مَا يَبْقَى عَلَى مَا يَفْنَى، فَإِنَّ الدُّنْيَا مُنْقَطِعَةٌ، وَإِنَّ الْمَصِيرَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ، اتَّقُوا اللَّهَ، وَالْزَمُوا جَمَاعَتَكُمْ، وَلَا تَصِيرُوا أَحْزَابًا، {وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا} [آل عمران: ١٠٣] إِلَى آخِرِ الْآيَتَيْنِ "

166 views
bottom of page