top of page

Ako Allaha volite mene slijedite i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti…


Rekao je Šejh hadži Salih ef. Ibrišević, Hanefi Nakšibendi, kadesallahu sirruhu (2014 g.):


Nedavno se u jednom našem sarajevskom džematu dogodila jedinstvena situacija koja najbolje ilustruje svu težinu posla i službe koju obavljaju naši imami, ulema, hatibi, mualimi ali i džematlije u susretanju sa omladinom devijantnog vjerskog ponašanja i džematlijama koji nemaju poštovanja prema našoj ulemi.


Prilikom držanja jednog kratkog predavanja imama povodom nastupajućeg mjeseca rebiul evvela i brojnih aktivnosti koje se provode na nivou medžlisa tim povodom, što je za svaku pohvalu, imam je citirao ajet: Uzvišeni Allah je rekao: „Reci o Muhammede ako Allaha volite mene slijedite i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” (Kur'an -Ali Imran 31.) da bi na to jedan mladić duge neuredne brade automatski viknuo: „Taj hadis nije sahih (ispravan), niko se u islamu ne poštuje i ne obožava osim Allaha!". 


Nezna se šta je gore u ovoj njegovoj nakaradnoj tvrdnji, da li to što je on u ovom ajetu čuo nešto što sugerira na obožavanje nekog drugog mimo Allaha, ili što ne zna razliku između ajeta i hadisa, ili to što ajet kur'anski proglašava netačnim, ili ono, vjerovatno najgore, da kod njega i njemu sličnim, se prepoznaje antiposlanički damar, a to je iblisov damar, neuzubillah, odnosno "veliki otpor prema ma kojoj vrsti pohvale Poslanika a.s. i njegov spomen s ljubavlju i poštovanjem" pa makar to bio, kao u ovom slučaju i kur'anski ajet!


Rekao sam, sinko tebi nije sahih pamet i oni koji te uče takvoj vrsti nakaradnog poimanja. 


Nije li Allahov Poslanik, a.s. rekao hadis: „Niko od vas neće biti istinski vjernik sve dok mu ja ne budem draži od njegova imetka, djece i ostalog svijeta i njega samog!“ (Buhari i Muslim)


Imati otpor prema Poslaniku a.s., manjak poštovanja, edeba, ljubavi, je ovosvjetska i ono svjetska kazna sama po sebi, više ti kazne ne treba. Mnogobrojni hadisi kojim se potičemo na ljubav, slijeđenje Allahova Poslanika a.s. su najbolji argument za one koji imaju pameti da pobjegnu od ovakvih tumačenja i nastranog učenja. Prigovara se muslimanima da uzdižu Poslanika Muhammeda, a.s., a ne znaju da je on uzdignut sve do arša u noći miradža i to voljom Uzvišenog Allaha. Nije li nam dokaz njegove svetosti to što, bez salavata na njega, nije ispravna molitva (namaz)!


ONAJ KO JE NAREDIO DA SE NA NJEGA DONOSE SALAVATI NA SJEDENJU U FARZ NAMAZU, JASNO JE DA JE TO DOZVOLIO I U SVAKOJ DRUGOJ PRILICI I PRIJE NAMAZA I PRIJE EZANA I POSLIJE EZANA, U NAMAZU, I POSLIJE NAMAZA I MA GDJE BILI!


Bilježi Muslim u svom Sahihu od Abdullah ibn Amr ibn El-‘As, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada čujete muezzina ponavljate ono što on govori, zatim donesite salavat na mene, jer ko donese jedan salavat na mene Allah donese na njega deset salavata. Zatim tražite od Allaha za mene vesile, u Džennetu koje ne priliči osim jednom od Allahovih robova, nadam se da ću to ja biti. Ko zatraži meni vesilet biće mu darovan moj šefa’at.”


Riječi Allahova Poslanika a.s. „... nadam se da ću to ja biti!", su izrečene od prevelike njegove poniznosti i skromnosti iako je u desetine drugih predaja jasno da je to zapravo njegovo mekam i njegovo mjesto kod Uzvišenog Allaha.


Prenosi Džabir b. Abdullah  da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko kaže kada čuje ezan: ALLAHUMME RABBE HAZIHID-DA'VETIT-TĀMMEH, VES-SALATIL-KĀIMEH, ĀTI MUHAMMEDENIL-VESSILETE VEL-FADILETE VEB-ASHU MEKĀMEN MAHMUDENI-L-LEZI VE‘ATEH. 


„Allahu moj, Gospodaru, ovog savršenog poziva i zauvijek postojanog namaza, podari Muhammedu Vesile, visok stepen i daruj mu mjesto hvalevrijedno koje si mu obećao. –  bit će mu zagarantovan moj šefa'at na Sudnjem danu.“ (Buhari).


Prenosi se od Ubejja ibn Ka’ba, radijallahu anhu, da je rekao:  „Kada su prošle dvije trećine noći, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao je i povikao:  - O ljudi! Spominjite Allaha! Spominjite Allaha! Dolazi Dan u kojem će se puhnuti u rog prvi put, a nakon toga i drugi put! Dolazi smrt sa onim što ona sa sobom nosi! Ubejj je rekao:  - Allahov Poslaniče, želim povećati učenje salavata na tebe, pa koliko ću učiti salavata?  - Koliko želiš! – odgovorio je Resulullah, alejhis-salatu ves-selam.  - Hoću li četvrtinu vremena? - Koliko želiš, – rekao je – ali ako povećaš, bolje je za tebe!  - Hoću li polovinu? - Koliko želiš, – rekao je – ali ako povećaš, bolje za tebe!- Hoću li dvije trećine? - Koliko želiš, ali ako povećaš, bit će bolje za tebe!  - Onda ću sve svoje dove i zikrove zamjenti učenjem salavata na tebe cijelo moje vrijeme? - U tom slučaju postići ćeš sve ono što želiš i bit će ti oprošteni grijesi! 


Imam Sehl Tusteri r.a. je rekao: „Skupovi na kojima se donose salavati na Allahova Poslanika,sallallahu ‘alejhi ve sellem, je od najboljih ibadeta, zato što to prvenstveno Uzvišeni Allah čini (donosi salavate na Poslanika a.s.), zatim Njegovi meleki pa je onda naredio i vjernicima da to rade. S drugim vidovima ibadeta nije takav slučaj.”


Priredio: Šejh Muamer Šehić Durmišević

319 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page