top of page

Mevludi šerif - Okupljanje radi činjenja dobrih djela!


Imam Hafiz el-Sujuti r.a, rekao je u svojoj knjizi (Hassan al-Maqasid fi Mawlid) kao odgovor mrziteljima mevluda (rođenja Muhammeda, alejhisselam) poput ovih koje susrećemo i danas, prije stotine godina, kao i onima koji govore nije dozvoljeno 12 rebbiul evvel proslavljati jer je to dan smrti Allahova Poslanika salallahu alejhi ve sellem.


  • Njegovo sallallahu alejhi ve sellem rođenje, je za nas najveći Božiji blagoslov


  • Njegova smrt je najveća nesreća za nas


  • Šerijatski zakon ohrabruje iskazivanje zahvalnosti za blagoslove, a strpljenje, utjehu, te šutnju u trenucima gubitka i nesreće


  • Šerijatski zakon je naložio akiku pri rođenju, što je iskazivanje zahvalnosti i radosti za novorođenče.


  • U trenutku smrti nije naredio nikakvo klanje ili bilo šta drugo


  • Naprotiv, zabranjeno je naricanje i pokazivanje jadikovanja


Pravila šerijata ukazuju da je prikladno u ovom mjesecu iskazati radost zbog rođenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a ne pokazivati tugu zbog njegove smrti.


*Kraj citata Imama Hafiza Sujutija, Allah mu se smilovao.


Posebna osnova za proslavljanje rođenja Voljenog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je hadis, kada je upitan o njegovom postu ponedjeljakom, rekao je:


„To je dan kada sam rođen.” (Hadis Muslim).


To znači da je ovaj dan važan. To je pokazatelj da ćemo na ovaj dan učiniti dobro djelo upravo jer je to dan rođenja Voljenog Poslanika salallahu alejhi ve sellem. Povod činjenja nekog dobrog djela ujedno je pokazatelj veličanstvenosti povoda za razumom obdarene.


Jer činjenjem dobrih djela činimo zahvalnost Uzvišenom Allahu na blagoslovu pojave ovog velikog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na ovom svijetu.


Dobrih djela je jako mnogo, a mnoga se dešavaju i učine prilikom obilježavanja časnog mevluda našeg Poslanika salallahu alejhi ve sellem. Među njima su:


Okupljanje radi činjenja dobrih djela. Učenje Kur'ana. Salavati na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Hvala Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Zikrullah, spominjanje i veličanja Uzvišenog Allaha. Spominjanje vrlina Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Vaz naših imama kojim pozivaju ljude da se boje Svemogućeg Allaha i da slijede Poslanika salallahu alejhi ve sellem. Spremanje i podjela hrane i dočekivanje gostiju. Pokazujemo snagu, broj i uzdižemo ugled muslimana, i svejdočimo stepen njihovog poštovanja prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i stepen privrženosti njihovih srca uz njega, sallallahu alejhi ve sellem.


Gdje je onda u tome nešto zabranjeno i nedolično?! Čemu toliko neznanje, otpor i razočaravajući ataci zbog proslave Poslanikovog sallallahu alejhi ve sellem mevluda- rođendana?!


Priredio: M.Š.D.



110 views

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page