top of page

O Kur’anu i hadisu


U hadisu koji se prenosi od Mikdama b. Ma'dikeriba, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., na dan osvojenja Hajbera zabranio neke stvari, a među njima i konzumiranje mesa domaćeg magarca, te neke druge stvari. Tada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao i sljedeće:


„Zar može osoba do koje od mene dopre hadis, zavalivši se u svoju sjedaljku reći: 'Između nas i vas je Allahova Knjiga, pa što u njoj nađemo da je dopušteno, držat ćemo ga dopuštenim, a što u njoj nađemo da je zabranjeno, držat ćemo ga zabranjenim.'? Uistinu je sve ono što je zabranio Allahov Poslanik poput onoga što je Allah zabranio (u Kur'anu).“ (Bejheki, Es-Sunenu ‘l-kubra, VII/76, Delalilu ‘n-nubuvve, I/24; Hakim, El-Mustedrek, I/109; Tirmizi, VI/177; Ebu Davud)


Imam Bejheki veli: „U citiranome hadisu od Allahova Poslanika, s.a.v.s., se govori o tome da će nakon njega doći novotari koji će odbijati njegove hadise. Upravo se i dogodilo to što je kazao.“

Bejheki je zabilježio i sljedeće predanje, svojim lancem prenosilaca koji seže do Šebiba b. Ebi Fedale Mekkija, da je Imran b. Husajn, r.a., spomenuo šefat, pa mu neki čovjek iz mase dobaci:


- Ebu Nudžejde, vi nam prenosite neke hadise kojima ne pronalazimo osnove u Kur'anu.


Tada se Imran, r.a., rasrdio i odgovori tom čovjeku:


- Jesi li čitao Kur'an?


Taj čovjek odgovori da jeste, pa ga Imran, r.a., ponovo upita:


- Da li si onda pronašao u Kur'anu da se farz jacije namaza klanja četiri, a akšama tri rekata? Ili da se farz sabah namaza klanja dva, podne četiri rekata, a ikindije četiri rekata?


Čovjek odgovori da nije, a Imran, r.a., mu zatim postavi novo pitanje:


- Dobro, a od koga ste to naučili? Niste li se tome podučili od nas, a mi od Allahova Poslanika, s.a.v.s.? Vi učite u Kur'anu ajet u kome stoji: „I neka tavafe oko Hrama drevnog!“ (El-Hadždž, 29) Pa, piše li da se treba obaviti sedam krugova tavafa i da se trebaju potom klanjati dva rekata iza Mekam-i Ibrahima? Nalazite li u Kur'anu da se na svakih četrdeset ovaca jedna daje u zekat? Pronalazite li propise o zekatu na deve? Pronalazite li propise o zekatu na novac?


Čovjek odrično odgovori, pa ga Imran, r.a., ponovo upita:


- Niste li to preuzeli od nas, a mi od Vjerovjesnika, s.a.v.s.? Zar pronalazite u Kur'anu zabranu da se prilikom natjecanja u jahanju pusti jedan dodatni konj da trči za konjem koji se jaše ili da se uporedo s tim konjem za trku pusti drugi konj, kako bi ga stimulisao da trči? Zar pronalazite zabranu braka šigar ? Zar niste čuli šta vaš Gospodar poručuje u Svojoj Knjizi: „Ono što vam Poslanik kao nagradu da - to uzmite, a ono što vam zabrani - ostavite.“ (El-Hašr, 7) Eto, mi smo od Allahova Poslanika, s.a.v.s., naučili mnoge stvari o kojima vi pojma nemate!


Bejheki potom veli da je hadis u kojem stoji da se svaki hadis treba izložiti pred Kur'an ništavan i neispravan (batil), te da nije uopće potvrđeno da postoji takav hadis. To predanje i njegov smisao koji nosi ukazuju da je ono ništavno i neispravno. U Kur'anu se ne pronalazi nikakav dokaz, niti uporište da se hadis treba izlagati pred Kur'an. (Bejheki, Delail en-nubuvve, I/25-26)


Ovdje se završava govor Bejhekija u djelu El-Medhalu 's-sagir, a koje predstavlja uvod u djelo Delailu 'n-nubuvve.


Imam Sujuti, Ključ Dženneta


Priredio: Dženan Hasić

65 views
bottom of page