top of page

Jedini ispravan način da se vjeruje u Boga je put islama

Updated: Aug 25, 2023


#Ateizam ⟹ Bog ne postoji.

#Budizam ⟹ Nisam siguran postoji li Bog.

#Agnosticizam ⟹ Možda postoji Bog.

#Hinduizam ⟹ Bog je čovjek i krava.

#Kršćanstvo ⟹ Bog je čovjek i može biti ubijen i umrijeti.

#Vehabizam-#Selefizam (#mudžessime #mušebbihe) ⟹ Bog se otjelovljuje u stvorenju (nebu), tijelo je i sličan je čovjeku…

#Ostali ⟹ Religije i sekte sličnih dogmi kao ove gore navedene!


#Islam ⟹ Bog sigurno postoji, nema sumnje u to, On nije krava, nije čovjek, nije sličan čovjeku, ne ulazi u stvorenja niti obitava u stvorenjima, vječni koji ne umire. Nema početak i nema kraj. Ne ovisi ni o kome i ni o čemu. Stvoritelj i apsolutni vladar…


Vjerovati da je Bog postao čovjek, da liči na čovjeka koji sjedi na stolici u nebu, nije ono s čime su došli Božiji poslanici, a.s., već je to idolopoklonstvo, kufr (nevjerovanje) i ponižavanje jednog i jedinog Boga (Allaha). Iblis (Sotona) l.a., širi ovu zabludu među neukim i nadasve oholim ljudima koji radi oholosti i ega ostaju u tami neznanja i nevjerstva.


Jedini ispravan način da se vjeruje u Boga je put islama:


U ime Allaha, Milostivog, Milostivog. „Reci: On je (Bog)Allah, Jedini; Allah je Utočište svakom; Nije rodio, niti je rođen; I niko mu ravan nije!” (Kur'an Ihlas 1-4) „Isaov (Isusov) slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: 'Budi!' – i on bî.” (Kur'an Alu Imran 59)


O Allahovom se zatu ne može razmišljati niti se ono može ikako pretpostaviti: „...a oni znanjem ne mogu Njega obuhvatiti” (Kur’an, Ta-Ha, 110). Ovo zato jer je Allahov zat uzvišeniji od toga da ga obuhvati ma kakav primjer i ma kakva mjera na kojima pociva razmišljanje o stvarima: „Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire...” (Kur’an, El-En‘am, 103). Dakle, niko i ništa ne sliči Stvoritelju: „...i niko Mu ravan nije” (El-Ihlas, 4) i „...Niko nije kao On!'” (Šura, ajet 11.)


Redakcija

120 views

Recent Posts

See All
bottom of page